Select Page

Dalić: Ostajem li izbornik? Pričat ću s Modrićem i igračima

Dalić: Ostajem li izbornik? Pričat ću s Modrićem i igračima

ZLATKO DALIĆ je dan nakon ispadanja s Eura analizirao nastup Hrvatske na Euru. Govorio je o budućnosti reprezentacije i odgovorio na pitanje ostaje li izbornik. 

Reprezentacija se noćas vratila u kamp nakon ispadanja s Europskog prvenstva u epskoj utakmici protiv Španjolske i poraza 5:3. 

Dalić s reprezentacijom nije uspio izboriti četvrtfinale Eura, ali je ispunio zadani cilj i prošao skupinu. Ugovor s HNS-om veže ga do kraja 2022. godine i očekuje se da će ostati izbornik i u ciklusu za SP. 

“Izgubili smo utakmicu u produžecima. Vratili smo se nakon 3:1, ušli u produžetke, stvorili smo šanse koje nismo zabili. Izgubili smo tada energiju. Čestitam Španjolcima na prolazu, a mojim igračima na borbi. Nema straha za budućnost Hrvatske”, rekao je Dalić u uvodu. 

Zakasnili ste s izmjenom Vrsaljka, jeste li zakasnili i sa zamjenom Rebića i Oršića?  

Napravili smo sve zamjene do produžetka, krenuli smo sjajno u nastavak. U zadnjih 20 minuta ušli smo s tri igrača u zadnjem redu, vratili se u igru nakon pet zamjena i došli do 3:3. Nakon što smo se vratili igri s četvoricom u obrani, shvatili smo da Brekalo ne može kvalitetno igrati u zadnjoj liniji i onda smo poslali Vrsaljka na zagrijavanje. Čekali smo prekid da ubacimo Vrsaljka, trebali smo prije reagirati, ali imali smo dvije šanse i zakasnili smo. Oršić je ušao, nismo zakasnili s njim. Ušao je na vrijeme, donio nam je energiju te je stvarao šanse, zabio je i asistirao. 

Je li bilo drugih grešaka? 

Napravili smo što smo mogli. Smatram da smo pogodili sa zamjenom za Perišića, stojim iza toga. Radio sam greške i svjestan sam toga. Uvijek ima grešaka kad se izgubi utakmica. Mi smo napravili ono što smo mogli i trebali. Kod zamjene za Perišića smo pričali o Rebiću, Oršiću i Brekalu. Očekivao sam eksploziju Rebića jer mu je to prirodna pozicija, mislio sam da će donijeti prevagu. Kad čovjek izgubi, uvijek se pita je li moglo ovako ili onako…Dilema je bila i pozicija desnog beka, tu smo se odlučili za Juranovića, to je također u redu. Naš cilj je bio prolazak skupine. Nismo se provukli, prošli smo to. Ipak, to nije bio naš zadnji cilj. Ovo je naša realnost trenutno, kada pogledamo što smo sve prošli zadnjih mjesec dana. Siguran sam da ova reprezentacija vrijedi više od osmine finala. Tužan sam i ponosan. Tužan sam zbog igrača koji su dali zadnji atom snage, zbog navijača koji su došli, potrošili su svoj novac i sjajno nas bodrili. Ponosan sam na borbenost u drugom dijelu i sinergiju koju smo imali s navijačima.

Situacije s Rebićem i Gvardiolom? 

“Gvardiol je pio vodu, ne znam ni kako je došla voda do njega tamo. To je cijena odrastanja. Rekao sam mu da ću snositi cijenu za sve njegove greške, on je mlad i bit će važan igrač za Hrvatsku. Ono što je napravio Rebić može se napraviti protiv Cipra, ali ne može protiv Španjolske. Zbog tih grešaka smo, između ostalog, ispali s Eura.

U kakvom su oni danas stanju, kako se osjećaju Rebić i Gvardiol i u kakvom raspoloženju ste se rastali?

Imali smo zajednički doručak, obratio sam se igračima s par riječi, pozdravili smo se i oni sad idu na zasluženi odmor. Svi smo tužni i razočarani, htjeli smo i mogli smo više jer mi vrijedimo više. Ipak sam im rekao da je ovo sada naša realnost. Uvijek ti se u životu vrati koliko si dao, a mislim da nisu svi ovdje dali maksimum da Hrvatska prođe dalje.

Hoćete li ostati izbornik? 

Ja sam svoj cilj ostvario. Razgovarat ću s ljudima u Savezu i sa starijim igračima. Naš glavni cilj je sada plasman u Katar. Ja i Luka ćemo odlučiti što i kako dalje. Na ovom turniru nisu svi dali sve od sebe.

Da možete promijeniti jednu stvar u svojoj izvedbi, što bi to bilo? 

Neću to javno otkriti. Promijenio bih, da. Griješio sam i nisam bio dosljedan sebi, ali javnost će se uvjeriti u to.

Jesu li Oršić, Pašalić i Budimir premalo igrali? 

Njima se sinoć vratilo strpljenje koje su pokazali. Oni će u budućnosti sigurno biti važan izbor u reprezentaciji.

Ušli smo u turnir s dvije velike promjene u kadru, Rebićem na devetki i Gvardiolom na beku. Kako sada gledate na to? 

Nažalost, Barišić je propustio tri treninga zbog ozljede. To smo probali sanirati, a Gvardiola smo isprobali u Belgiji. Barišić je uspio zaigrati protiv Škotske, a onda se prije Španjolske opet ozlijedio na treningu. On ima veliki peh, a strašan je to dečko i igrač. Bit će sigurno duže van terena. Ponavljam kako sam Gvardiolu rekao da ću krivnju za njegove greške snositi ja.

Petković i Rebić, možete li usporediti njihove izvedbe i općenito komentirati kako su igrali?

Imao sam jednu ideju prije turnira, ali kad sam tijekom priprema vidio stanje pojedinih igrača, koje nije bilo dobro, a tu mislim na Lovrena, Vlašića, Rebića, Barišića i Petkovića, morao sam u hodu rješavati mnoge stvari. Tražio sam one najbolje i najkvalitetnije ideje i igrače. Do formacije 4-3-3 sam došao jer nitko ne bi mijenjao Modrića, Kovačića i Brozovića, to nije opcija. Također, htio sam da u obrani ostanemo pokriveni, sve je to bilo silom prilika.

Što ste rekli igračima kod rezultata 3:3?

Bili smo u euforiji, jer kad se tako vratiš, znaš da si u prednosti. Tijekom pauze smo govorili o tome da mi sad imamo energiju te da ćemo se vratiti na četvoricu u fazi obrane jer više nije bilo potrebe za velikim rizikom. Bilo je to sjajno u prvih sedam-osam minuta, međutim, energija je nestala kad smo primili četvrti gol. Budimir je imao šansu za 4:5, ali nismo uspjeli…

OGLASI

Loading