Select Page

Dan šarenih čarapa

Dan šarenih čarapa

Danas, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je posljedica prisutnosti jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto 2 nalaze 3 kromosoma.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, hromosomskim poremećajem koji nastaje zbog viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela.

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Stoga podrška osobama s ovim sindromom, ali i obiteljima koje se nose s Down sindromom neka bude svakodnevna.

N1/posusje.net

OGLASI

Loading