Select Page

Zvonimir Šego – mladi posuški inovator koji stvara genijalne izume

Zvonimir Šego – mladi posuški inovator koji stvara genijalne izume

Zvonimir Šego je jedan od onih tipova koji mogu napraviti gotovo sve što zamislite. Ovaj skromni student strojarstva trenutno radi na novom izumu – stroju koji je istovremeno CNC stroj, 3D printer i laserska gravirka. Pročitajte što Zvone kaže o svojim izumima i svom radu.

Zvonimire, možete nam reći dvije, tri rečenice o sebi?

Imam 23 godine i student sam strojarstva u Mostaru,a pored studiranja radim na poslovima koji su usko vezani za elektrotehniku i strojarstvo.

Bavite se elektrotehnikom, strojarstvom i sličnim stvarima, od kuda zainteresiranost za to?

Još kao mali volio sam se igrati strojevima te rastavljati i sastavljati autiće i druge igračke. Pohađao sam srednju tehničku školu u Imotskom gdje sam pridobio dosta znanja na području elektrotehnike. Uz to sam uvijek sa strane sa svojim ocem i rođakom radio elektroinstalacije u raznim objektima i tvornicama gdje sam pokupio mnogo praktičnog znanja. Također sam prije upisa na fakultet godinu dana proveo radeći na revitalizaciji hidroelektrane Rama i na remontima još nekih hidroelektrana. Sve me to privuklo da sve više sam radim na privatnoj razini. Kroz srednju školu, a evo sada i kroz fakultet puno vremena provodim radeći na trafostanicama, solarnim panelima, konstrukciji motora itd.

IMG_1715

Vaš maturalni rad je bio svojevrsni izum?

Da, tako se može reći. Radio sam protuprovalni alarm. Radi se o tome da kad netko uđe u neki objekt, taj protuprovalni alarm javlja vlasniku objekta na mobitel informaciju da je netko ušao u prostor.

Imate li još neke izume?

Napravio sam vlastiti kompresor, mnoge elektroničke i mehaničke sklopove..

Na čemu trenutno radite?

Već duže od godinu dana radim na konstruiranju CNC stroja. Projektiram, modeliram, naručujem dijelove i u konačnici izrađujem gotovo svaki dio stroja. Prvi zadatak sam ostvario i napravio CNC stroj, a trenutno radim na tome da uz CNC obradu, u stroj implementiram 3D printer i lasersku gravirku. Dakle, to bi bio multifunkcionalni stroj, 3 stvari u jednoj. Svaki slobodan trenutak posvećujem ovom svom izumu. Ne znam postoji li igdje na svijetu stroj koji sadrži ove tri stvari u jednoj i težak zadatak je ispred mene, ali vjerujem da ću sam napraviti takav stroj.

IMG_1741

Zvuči super, a kolika je primjenjivost tog CNC stroja, 3D printera i laserske gravirke?

Primjenjivost je ogromna. Gotovo svaki sektor industrijske proizvodnje je nezamisliv bez ovih stvari. CNC stroj obrađuje drvo, metal, plastiku i druge stvari. Nema više firme koja se na ozbiljniji način bavi proizvodnjom, a da nema ovakve strojeve u pogonu.

Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme koristim za rad na svojim strojevima, ali i za druženje s prijateljima. Aktivan sam i u udruzi Epsilon, gdje skupa s drugim ljudima učim nove stvari, ali i prenosim svoja znanja.

Nešto za kraj, neka poruka?

Nisam čovjek od puno riječi. Želim samo reći da je važno raditi nešto sa strašću i da je važno biti uporan. Ja volim tehnička područja, to studiram, u tome radim i zato sam ispunjen.

udruga Epsilon

OGLASI

Loading