Select Page

Danas istječe rok političkih lidera u BiH za sporazum o principima za formiranje vlasti

Danas istječe rok političkih lidera u BiH za sporazum o principima za formiranje vlasti

Danas ističe rok od mjesec dana koji su lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović sami sebi dali za poštivanje sporazuma o principima za formiranje vlasti. Međutim, do danas nikakav dogovor nije realiziran.

Dodik je ranije najavio da će, ako do 5. rujna ne bude imenovan makar predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske odlučivati o povlačenju suglasnosti za formiranje pojednih državnih institucija, ali u posljednjim izjavama kaže kako neće ući u bilo kakav politički avanturizam.

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović kazao je kao se nastavljaju pregovori te da ne vjeruje da je dogovor moguć u idućih mjesec dana, ali se nada da će se Vijeće ministara formirati najkasnije do kraja ove godine, prenosi N1.

Postoji li neki novi dogovor vezan za ANP pokazat će dani pred nama. Analitičari ocjenjuju da dolazak Matthewa Palmera može potaknuti nove razgovore i dijalog.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading