Select Page

Otklonjen zastoj u radu Parlamenta FBiH, u oba doma sjednice o proračunu

Otklonjen zastoj u radu Parlamenta FBiH, u oba doma sjednice o proračunu

Otklonjen je zastoj u radu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Oba doma će razmotriti ovogodišnji federalni proračun, Zastupnički dom u srijedu na izvanrednoj sjednici, a Dom naroda u petak.

To su izjavili novinarima akteri sastanka održanog poslije podne u sjedištu Federalnog parlamenta između predstavnika kolegija oba doma i Federalne vlade.

Cilj je bio otkloniti blokadu u radu Parlamenta, nastalu prije Nove godine, zbog političkih nesuglasica među parlamentarnim strankama, zbog koje u ovoj godini nije zasjedao nijedan dom te nije bilo moguće da se zastupnici izjasne o najvažnijem financijskom aktu FBiH, proračunu za 2018. godinu.

Osim što su se tijekom današnjeg susreta akteri dogovorili o datumima sjednica za razmatranje proračuna, predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić (Stranka demokratske akcije) rekao je da se za sutra najavljeni nastavak jedne od ranije započetih redovnih sjednica odgađa za drugi datum.

Umjesto toga, Mušić je za 24. siječanj najavio opet izvanredno zasjedanje čije će teme biti novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju te zakon kojim zasebno treba regulirati umirovljenje policijskih službenika.

Također krajem siječnja treba razmotriti status braniteljske populacije, kazao je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bošković (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

Prema izjavi predsjedateljice Doma naroda Lidije Bradare (HDZ), također sudionice današnjeg susreta, federalni proračun je trenutno prioritet, a naknadno će u Parlamentu biti riječi o ranije pokrenutoj inicijativi, spornoj za HDZ, kojom opozicijska Socijaldemokratska stranka (SDP) BiH traži ukidanje etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća, primjerice iz imena Hrvatske telekomunikacije ili Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Podsjećamo, jednu od sjednica Zastupničkog doma održanu nekoliko dana prije Nove godine napustili su zastupnici bloka stranaka predvođenih HDZ-om (HDZ-HNS) kada su njihovi partneri u parlamentarnoj većini, zastupnici Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost BiH podržali da ta inicijativa SDP-a bude dio dnevnog reda.
Zastupnički dom se potom sastao još jednom pred Novu godinu i proračun za 2018. je bio jedna od najavljenih točaka, ali je to zasjedanje prekinuto bez ishoda, dok zastupnici bloka HDZ-HNS nisu ni prisustvovali.

Tijekom tih događaja, Dom naroda nije se uopće sastajao, pa je Federacija ušla u 2018. godinu bez proračuna kao akta potvrđenog u oba doma Parlamenta FBiH bez čega ne može stupiti na snagu.

Do danas je bilo nejasno kada će se ponovno sastati Parlament radi neophodnog razmatranja i potvrđivanja proračuna ili barem nadomješćujuće odluke o privremenom financiranju FBiH jer bez jednog od ta dva akta, u veljači bi bila blokirana davanja svim proračunskim korisnicima.

Proračun za 2018. predložila je na vrijeme Federalna vlada u iznosu od 2,88 milijardi KM. Nominalno, to je najveći dosadašnji iznos.

Po riječima premijera Fadila Novalića koji je također bio sudionik današnjeg sastanka, bila bi prava šteta usvajati nadomješćujuću odluku o privremenom financiranju umjesto proračuna u kojem je predviđeno i znatno više novca nego dosad za kapitalne investicije.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading