Select Page

Danas je Međunarodni dan radija: Radio, ne radio, svira ti radio

Danas je Međunarodni dan radija: Radio, ne radio, svira ti radio
Svjetski je dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta” započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.

Iako je prva svjetska radijska postaja u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Iako drugi mediji daju sebi primat pred radijem, mora se priznati da radio ima svoju publiku. I da, još uvijek može biti najbrži medij. Kontakt s javnošću, javljanje s lica mjesta, sve to rade i drugi mediji, ali ne kaže se uzalud “radio ima dušu”, a tu dušu mu svakako daje i glazba koju će ljudi uvijek rado slušati. Zato i traje više od sto godina, istaknula je u razgovoru za portal Jabuka.tv novinarka Radija Herceg Bosne Julija Gubeljić, dodajući kako ne sumnja da će se radio nastaviti razvijati i u modernom ruhu.

Da je radio ipak najbrži medij govori i dugogodišnji novinar Radija Široki Brijeg Marinko Karačić.

Radio je bio i ostao najbrži medij, unatoč pojavama novih medija. Iako su mnogi predviđali da će radio pojavom televizije ili portala propasti, pokazalo se sasvim suprotno, ističe Karačić.

Zdravka Pišković, glavna urednica Radio Posušja ističe kako nema smrti za radio kao medij.

Različiti mediji su se tijekom povijesti pojavljivali, a radio je kao medij opstajao. To je je jedini medij koji konzumirate radeći nešto drugo, bilo da ste na poslu, vozite, kuhate… Svi drugi mediji danas traže vrijeme posvećeno samo njima. Ova specifičnost radija sigurno će ga držati još dugo aktualnim medijem, zaključila je Pišković.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim prilikama.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prijenos signala na velike udaljenosti.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading