Select Page

Danas je obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika i civila na Stipića livadama

Danas je obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika i civila na Stipića livadama

Program sjećanja na ovu tragediju započeo je u 10:30 polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem, te je nastavljen služenjem svete mise. Uz mnoštvo ljudi pristiglih iz svih krajeva Hercegovine, načelnika općina, predstavnika županijskih vlasti Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, obilježavanju je nazočilo i niz udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ispred Općine Posušje, zajednički su položili vijence i zapalili svijeće, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, Općinski načelnik Branko Bago, te predstavnici braniteljskih udruga s prostora naše općine.

Stipića livade iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj na Stipića livadama, niti su kažnjeni odgovorni.

OGLASI

Loading