Select Page

Predstavljene nove pronatalitetne mjere u ŽZH

Predstavljene nove pronatalitetne mjere u ŽZH

Vlada Županije Zapadnohercegovačke na svojoj 131. sjednici održanoj u srijedu usvojila je nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji jamči 500 KM mjesečno do 7. godine života svakom trećem i sljedećem djetetu u obitelji.

Zakon će jamčiti iznos dodatka u visini od 70 % minimalne plaće u Federaciji BiH, čime je zajamčen iznos od 380 KM, a predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić najavio je kako će Vlada usvojiti iznos od 500 KM. Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom mora usvojiti Skupština ŽZH.

Mjera će krenuti od 1. rujna 2022. godine, a Vlada će do kraja godine rebalansom proračuna osigurati 3,3 milijuna KM za ovu stavku. Kako doznaje portal Jabuka.tv, za 2023. godinu za ovu mjeru bit će izdvojeno 10 milijuna KM iz županijskog proračuna.

Potpora obiteljima s troje i više djece ostvaruje se kao pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete u obitelji za dijete do navršene 7. godine života.

Jedan od uvjeta je da obitelj ima prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Zahtjev za ostvarivanje prava podnosit će se nadležnom Centru za socijalni rad, a pravo korisniku pripada od prvog dana narednog mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Detaljniji naputak o načinu podnošenja zahtjeva bit će donesen u roku od 15 dana nakon što Zakon bude usvojen na sjednici Skupštine ŽZH.

Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom, na konferenciji za medije održanoj u srijedu nakon sjednice Vlade, čiji prijenos ste mogli pratiti na portalu Jabuka.tv, obrazložili su predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić te ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading