Select Page

Danas na Čvrsnici još uvijek ozbiljno: Pada tek pokoja kap kiše

Danas na Čvrsnici još uvijek ozbiljno: Pada tek pokoja kap kiše

Požar na Čvrsnici je još je uvijek aktivan, ali većim djelom je pod kontrolom. To ne znači da je opasnost od nekontroliranog širenja vatre prestala. „Nikad se ne zna kako će i kud vatra krenuti i kako će biti jer svaki sat je nekako drugačije. Jučer smo dobar dio linije stavili pod kakav takav nadzor. U tijeku noći nam je došlo do aktiviranja požara iznad Ivan doca. Tu smo cijelu noć i danas, ali nadam se da bi trebali  i taj dio tijekom današnjeg dana staviti pod kontrolu. Tu je trenutno najniže požarište. Razvukli smo veliki broj crijeva, okružili smo veći dio vatre i pokušavamo sanirati. Nadam se da ćemo kroz nekoliko sati sanirati i taj dio požara“, kazao je za naš radio Ante Mihalj iz DVD- a Rakitno.  Dodao je da dio požara koji je prošao na južnu stranu Čvrsnice i u višim je djelovima još uvijek dio koji je nekontroliran. „Riječ je o jednom nepristupačnom terenu i sad je tako kako je. Mi se nadamo da vjetar neće okrenuti smjer i početi nam stvarati probleme, jer onda se može spustiti preko Jelinka i vratiti se na Ivan dolac i Bare“, kazao je Mihalj.

Požar u smjeru desno, točnije prema Jelinku i dalje nije lokaliziran. Važno je naglasiti da ako se vatra koja je na vrhu Pločnog ne ugasi ili je kiša ne potopi, opet će biti prijetnja kućama u Ivan Docu i cijelom Jelinku te Barama. Stanje je sada takvo da je vjetar pogodan za gašenje požara, ali nikad se ne zna što nosi noć i kakav će vjetar uslijediti.

Na terenu je dosta ljudstva, a za danas je najavljena i jedna ekipa iz Sarajeva koja treba doći i pomagati. Danas na terenu nema helikoptera.  Borba i noćne dežure će još sigurno neko vrijeme potrajati, stoga još uvijek vrijedi poziv svim dobrovoljcima. Podsjećamo da se za pomoć možete javiti na brojeve telefona: Milan Jukić – 063 273 311 i Antonio Galić 063 666 674. Vrlo je važno da na požarište ne idete samoinicijativno kako ne biste ugrozili vlastiti život i živote drugih, nego da se javite kako bi mogli organizirano djelovati tamo gdje je najpotrebnije.

Dobra vijest je što pomalo i kiša počela padati na Blidinju. „Grmljavina se čuje okolo, pomalo pada. Mi se nadamo da će biti jača kiša i da neće stati“, kazao je Mihalj za naš radio. Nekoj konkretnoj kiši još uvijek se ne da pasti.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading