Select Page

Policajci u ŽZH educiraju učenike s ciljem prevencije maloljetničke delikvencije

Policajci u ŽZH educiraju učenike s ciljem prevencije maloljetničke delikvencije
Ministarstvo unutrašnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke sudjeluje u PH International Programu socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delikvencije u BiH.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pomoći svim sudionicima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke delikvencije u BiH. Cilj je i postići smanjenje stope kriminaliteta među mladima osiguravajući veći stupanj razumijevanja pojma vladavine prava i potrebe njegovog poštivanja te boljeg upoznavanja s pravnim pitanjima i institucijama nadležnim za provođenje zakona.

Uz to cilj je ostvariti viši stupanj povjerenja javnosti i mladih po pitanju provođenja zakona. Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini podrazumijeva pojačano partnerstvo i uspostavljanja novih partnerstava između federalnih i županjskih ministarstava, odnosno svih institucija koje rade s mladima na pitanjima vladavine prava.

Sukladno tome policijski službenik MUP-a ŽZHm koji trenutno radi u PU Grude, mlađi inspektor Slaven Šutalo održao je učenicima Gimnazije u Ljubuškom ovaj tjedan predavanja na temu Prava i obveze mladih i institucije zaštite i Djeca i mladi u kontaktu sa zakonom. Ranije je isti predavač u Gimnaziji Ljubuški učenicima održao predavanje na temu Prevencija ovisnosti.

Kroz svoja predavanja Šutalo mladima pokušava predočiti svoja iskustva s terena te im iznoseći razne primjere približiti ove teme i ukazati na ispravno ponašanje. Pored Slavena Šutala obuku za predavača u PH International programu prošli su još policijski službenici uniformirane i kriminalističke policije MUP-a ŽZH Marin GrbavacIvan Bešlić i Mario Bilić. Svi oni raspoređeni su kao predavači u osnovnim i srednjim školama na području Županije Zapadnohercegovačke.

Inače, PH International Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini podijeljen je u sedam modula koje će kroz sljedeće razdoblje predavači proći s učenicima u osnovnim i srednjim školama. Priručnike izrađene u okviru Programa socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini financirala je Vlada SAD-a , a njegovu realizaciju provodi Ured PH Internationala u BiH u suradnji s nadležnim institucijama. U projektu pored ŽZH-a sudjeluju Bosansko-podrinjska i Srednjobosanska županija, objavljeno je na službenoj stranici MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv | Foto: MUP ŽZH)

OGLASI

Loading