Select Page

Danas sunčano, za vikend pljuskovi

Danas sunčano, za vikend pljuskovi

Visoke temperature zraka, koje su krajem srpnja i početkom kolovoza u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine prelazile “paklenih” 40 stupnjeva, iza nas su, barem za sada. No, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ljeto još uvijek nije iza nas. Iako temperature u idućem razdoblju ne bi trebale biti iznad četrdeset stupnjeva, i dalje će biti vrlo visoke.

I dalje toplo

Tako će danas u BiH biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Jutarnja temperatura zraka bit će od 14 do 20, na jugu od 20 do 25, a dnevna od 31 do 37 Celzijevih stupnjeva. U subotu će biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U večernjim satima očekuje se naoblačenje sa sjeverozapada, što će u Krajini i Posavini uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. Najavljene jutarnje temperature bit će od 16 do 21, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 32 do 38 stupnjeva.

Iako se uglavnom očekuje suprotno, ovoga puta nakon sunca dolazi kiša pa se tako, nakon stabilnijeg, već u nedjelju može očekivati promjena vremena. Stabilnije vremenske prilike, koje traju već nekoliko dana, prošle su, a u idućem razdoblju je kiša u obliku lokalnih pljuskova moguća u središnjim krajevima Bosne i na jugoistoku Bosne i Hercegovine. Nedjelju će obilježiti oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne očekuju se obilnije oborine. Jutarnja temperatura zraka bit će od 12 do 18, na jugu od 19 do 23, a dnevna od 18 do 24, na jugu od 27 do 31 Celzijev stupanj. Za ponedjeljak je pak najavljeno malo stabilnije vrijeme u odnosu na nedjelju.

Očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša ili pljuskovi očekuju se u jutarnjim satima i tijekom prijepodneva. Jutarnja temperatura zraka bit će od 8 do 14, na jugu od 16 do 21, a dnevna od 20 do 26, na jugu od 27 do 32 stupnja. U sljedećim danima idućega tjedna najavljena je stabilizacija vremenskih prilika. Očekuje se promjenljivo oblačno i djelomično sunčano vrijeme, uz lagani porast temperature zraka. Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se do 30 Celzijevih stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prekid suše

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi. Prognoza se odnosi na rujan, listopad i studeni.

Crometeo prenosi najvažnije naglaske te prognoze koju potpisuje meteorolog Eric Leister. Što se tiče naših krajeva, glavni naglasak iz prognoze je prekid suše u listopadu i studenom. Suša, koja traje u većem dijelu Italije i jugoistočne Europe, trebala bi se, prema sezonskoj prognozi, nastaviti i u ranu jesen, odnosno u rujnu, kada se očekuju i daljnje iznadprosječne temperature i malo kiše.

Listopad i studeni donose kišovitije vrijeme, pa bi se suša mogla prekinuti. To će posebice olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljetnoga mraza te ljetnih toplinskih valova.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading