Select Page

Skupština ŽZH izabrala novog predsjednika i novog mandatara za sastav Vlade

Skupština ŽZH izabrala novog predsjednika i novog mandatara za sastav Vlade

Konstituirajuća sjednica novoga saziva Skupštine Županije Zapdnohercegovačke održana je u petak. Za novog predsjednika Skupštine izabran je Ivan Jelčić (HDZ BiH) iz Ljubuškog.
Svim novoizabranim zastupnicima u Skupštini ŽZH, predstavnik Središnjega izbornog povjerenstva Vlado Rogić uručio je mandate za rad i djelovanje u Skupštini ŽZH u mandatnom razdoblju 2018.-2022.

Nakon toga zastupnici su svečano prisegnuli kako će svoju dužnost obavljati savjesno i predano za dobrobit svih žitelja Županije Zapadnohercegovačke.

Ivan Jelčić novi predsjednik Skupštine ŽZH

Nakon kratkih konzultacija predstavnika stranaka, za predsjednicu kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda izabrana je Ivana Barišić (HDZ BiH). Na njezin prijedlog za novog predsjednika Skupštine izabran je Ivan Jelčić (HDZ BiH) uz 21 glas za, i dva suzdržana glasa (Mirko Jelić i Darko Kvesić (HRS)).

Nakon toga razriješen je dužnosti stari predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić.

Novoizabrani predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić zahvalio je svima na potpori te je najavio kvalitetnu suradnju sa svim zastupnicima i budućom Vladom ŽZH.

Najprije bih se zahvalio svojim biračima na potpori na proteklim izborima, kako meni osobno tako i stranci iz koje dolazim. Zahvaljujem se novoizabranim zastupnicima na podršci danas, kao i OO HDZ BiH Ljubuški i ŽO HDZ BiH ŽZH, koji su me predložili na ovu poziciju.

Nadam se kako ću svojim radom i djelovanjem opravdati iskazano povjerenje.

Nadam se da ćemo nastaviti tamo gdje je stao prethodni saziv Skupštine i nadam se da ćemo imati dobru suradnju s budućom Vladom, oni će u nama imati iskrenog partnera. Mislim da je prošla Vlada imala dosta dobrih stvari i da ćemo nastaviti u tom stilu, pogotovo kad je riječ o konsolidiranju financijske situacije u Županiji, izjavio je Ivan Jelčić za portal Jabuka.tv.

Na pitanje o budućoj suradnji s oporbenim strankama, Jelčić je rekao kako se nada zajedništvu i produktivnom radu.

Vjerujem kako bi oporba u Skupštini trebala biti konstruktivna i kako nam je svima u interesu raditi na dobrobiti građana naše Županije. U biti da se svi mi, nebitno iz koje stranke, zajedno borimo da naša Županija bude ekonomski jaka, društveno odgovorna i efikasno organizirana, baš onako kako stoji i u Strategiji razvitka ŽZH, rekao je Jelčić za portal Jabuka.tv.

Na prošli saziv Skupštine ŽZH bilo je prigovora kako se ne održavaju redovito sjednice i da je bila niska produktivnost u radu. Jelčić je istaknuo kako se nada da će on i njegove kolege redovito sastajati i zajedno produktivno raditi.

Ja osobno ću nastojati, a vjerujem i kolege zastupnici, da se što češće sastajemo i da taj rad bude produktivan. Nije možda bitna samo kvantiteta sjednica, koliko je njihova kvaliteta za funkcioniranje same skupštine, zaključio je Jelčić za portal Jabuka.tv.

Zdenko Ćosić novi/stari mandatar
Na Jelčićev prijedlog za novog/starog mandatara za sastav Vlade ŽZH izabran je dosadašnji predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Ćosić kao gotovo sigurno i novi/stari predsjednik Vlade ŽZH rekao je kako je realno govoriti o sastavu nove Vlade.

U ovom trenutku ja sam na prijedlog novoizabranog predsjednika Skupštine, Ivana Jelčića, izabran za mandatara za sastav nove Vlade ŽZH. Dužan sam po našem Ustavu i zakonima dati prijedlog nove Vlade ŽZH u roku od tjedan dana. Nakon toga, održat će se nova sjednica Skupštine, gdje ću ja predložiti novi sastav Vlade. Naravno, to ću učiniti nakon obavljenih konzultacija sa svim suradnicima i vrlo skoro ćemo znati kako će izgledati nova Vlada, izjavio je Ćosić za portal Jabuka.tv.

Što se tiče budućih poteza Vlade ŽZH pod njegovim vodstvom, Ćosić je najavio nastavak započetih projekata.

Može se očekivati da ćemo realizirati sve ono što smo obećali u predizbornoj kampanji. Naglasak smo stavili na našu ulogu u pristupu europskim integracijama, tu moramo biti vrlo aktivni. A druga ključna stvar je razvoj naše Županije, prvenstveno mislim na ruralni razvoj, turizam, privatizaciju neprivatizirane imovine i stavljanje u funkciju te imovine. To su trenutno ključne stvari, rekao je Ćosić za portal Jabuka.tv.

Ćosić je kao član predsjedništva HDZ-a BiH komentirao i proces formiranja vlasti i na višim razinama, državnoj i entitetskoj.

Očito će biti dosta političkih pregovora. Što se nas iz HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnoga sabora, u koji su se okupile sve hrvatske političke stranke i zauzele jedinstven stav, presudan kriterij u izboru partnera za formiranje vlasti jeste izmjena Izbornoga zakona BiH. To je, tako da kažem, prethodno pitanje u svim razgovorima i oni partneri koji budu imali za to razumijevanja i budu na toj strani, bit će dobrodošli. Mi ulazimo u vlast samo na takav način, zaključio je Ćosić za portal Jabuka.tv.

Na konsituirajućoj sjednici Skupštine ŽZH donesene su i odluke o imenovanju i formiranju Mandatno – imunitetnog povjerenstva, Povjerenstva za izbor i imenovanje te Administrativno – pravnog povjerenstva, a članovi ovih povjerenstava dolaze iz svih zastupljenih stranaka u Skupštini ŽZH.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading