Select Page

Dani europskog naslijeđa u Posušju

Dani europskog naslijeđa u Posušju

Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i sporta, Dani europskog naslijeđa zapadna Hercegovina 2019, otvorena je u širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine, ove godine bogat program 23. Dana europskog naslijeđa organizira se u gradovima Široki Brijeg i Ljubuški te općinama Posušje i Grude.

„Najveća vrijednost manifestacije Dani europskog naslijeđa je prisjećanje na bogatu kulturnu prošlost i demonstriranje suvremenih kulturnih ostvarenja. S ovim vrijednostima treba izaći u javnost, pokazati Europi i šire bolju stranu naše zajednice“, poručila je prilikom otvaranja federalna ministrica kuture i sporta, Zora Dujmović.

Dobrodošlicu prisutnim gostima poželio je i gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivan Marić, te
ministrica obrazovanja, nauke, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Ružica Mikulić, koja nije krila zadovoljstvo što je regija zapade Hercegovine ovogodišnji domaćin: „Svima vama poželjela bih da uživate u ljepotama i prirodnoj baštini Županije Zapadnohercegovčke.“

Nakon svečanosti otvaranja Dana europskog naslijeđa, manifestacije čiji je cilj upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, gosti su imali priliku obići Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije. Program je nastavljen posjetom Kočerinskoj ploči i Aleji hrvatske ćirilice.

U Posušju su posjetili Franjevački muzej “U kući oca mojega” gdje su ih uz domaće specijalitete i uz pjesmu i ples dočekali članovi KUD Fra Petar Bakula te fra Milan Lončar koji je posjetitelje upoznao s povijesti i izlošcima muzeja. Nakon toga su se svi uputili u POsuški Gradac gdje su bili na lokalitetu Brižak u posjeti Ranokršćanskoj bazilici. O njoj je pričala Josipa Penava, diplomirani arheolog. Također su boravili u Grudama posjetivši muzej i crkvu u Gorici, lokalitet Ravlića pećinu i Peći mlini.

Grude su bile domaćin izložbe „Mladi i naslijeđe“ te svečanosti dodjele diploma i zahvalnica, najuspješnijim učenicima i nastavnicima osnovnih škola iz FBiH, koji su slali svoje radove na temu Umjetnost i zabava.

U zapadnoj Hercegovini borave nagrađeni učenici i nastavnici koji će prezentirati svoje najuspješnije radove i posjetiti kulturno -povijesne spomenike tog kraja. Osnovne škole Sovići Grude i Gimnazija Ljubuški, škole su domaćini Dana europskog naslijeđa.

Posušje.net

OGLASI

Loading