Select Page

DEKAN TOMIĆ: „’Vječiti’ studenti moraju se prebaciti na bolonju“

DEKAN TOMIĆ: „’Vječiti’ studenti moraju se prebaciti na bolonju“

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su studirali po ‘starom’ planu i programu, a nisu diplomirali do kraja prošle akademske godine moraju se prebaciti na studij po bolonjskom procesu ili odustati od školovanja.

Produživanje rokova za ‘vječite studente’ neće biti. S obzirom da je zadnja generacija koja je studirala po starom programu upisana još akademske 2004./2005. godine na Sveučilištu smatraju da je bilo dovoljno vremena za dovršetak studija bez obzira na bilo kakve okolnosti.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Tomić potvrdio je za Dnevni list da isto pravilo vrijedi i za one studente koji su položili sve ispite po starom programu, ali do kraja 2015. nisu obranili diplomski rad.

„Studenti koji studiraju po ‘starom programu’, a nisu diplomirali do kraja 2015. godine, imaju mogućnost nastavka studija po bolonjskom procesu, na način da će im se priznati svi položeni kolegiji koji su ekvivalenti kolegijima po Nastavnom planu i programu studija po bolonjskom procesu, s pridruženim ECTS bodovima. Na temelju priznatih kolegija i ECTS bodova odredit će se u koju godinu studija se studenti mogu upisati i nastaviti studij“, kazao je dekan Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta navodi kako su studenti na vrijeme bili obaviješteni o rokovima za završetak studija.

„Studenti kojima je ostao samo diplomski rad po ‘starom programu’, nažalost, imaju mogućnost samo nastaviti studij po bolonjskom procesu, po istoj proceduri kao i oni studenti koji imaju nepoložene ispite. Mi se po ovom pitanju referiramo na Zaključak Senata Sveučilišta u Mostaru iz 2013. godine, kojim je jasno definiran krajnji rok za završetak studija po ‘starom programu’ upisani najkasnije davne 2004./2005. godine, tako da su po svim pravilnicima već svakako trebali završiti studij“, pojasnio je Tomić.

Među studentima se pojavila informacija da bi eventualni nastavak studiranja po starom programu mogao biti omogućen onima koji zbog specifičnih životnih okolnosti nisu uspjeli dovršiti studij u roku, uz zamolbu upućenu dekanu. Tomić naglašava da i za njih vrijedi isto pravilo.

„Za studente kojima životne okolnosti nisu dopustile da završe diplomski rad, odnosno studij po ‘starom programu’ mora vrijediti isto pravilo kao i za sve ostale studente, buduću da se i Sveučilište i Filozofski fakultet moraju držati donesenih odluka i zaključaka. Inače, studentima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima pokušavamo izaći u susret na svaki mogući način, ali u ovom slučaju se moramo držati odluke“, poručio je dekan Tomić.

treći.ba

OGLASI

Loading