Select Page

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH u posjeti Općini Posušje

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH u posjeti Općini Posušje

Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH boravio je danas u posjeti općini Posušje. Tom prilikom sastao se s načelnikom Antom Begićem.

Glavnica razgovora odnosila se na predstavljanje kulturno-povijesnih dobara na teritoriju naše općine te mogućnostima suradnje na njihovoj zaštiti i populariziranju u široj javnosti.

Inače na teritoriju općine Posušje ukupno je evidentirano čak 95 kulturno-povijesnih spomenika iz raznih povijesnih razdoblja. Podsjetimo kako su dva lokaliteta sa stećcima na trajnoj listi nacionalnih spomenika kulture. Riječ je o lokalitetu Ričina i Bare (PP Blidinje).

Također, na privremenom popisu nacionalnih spomenika BiH nalazila su se četiri spomenika s područja Općine Posušje: Crkva Bezgrešnog začeća, Crkva Uznesenja – Gradac, Crkva Sv. Ivana Nepomuka – Rakitno i Crkva sv. Jure – Vir. Posebna pozornost je data i lokalitetu Brižak u Gradcu. Tamo je dvojna bazilika konzervirana i zaštićena te je omogućen bolji pristup svim posjetiteljima, a kroz informativne ploče posjetitelji dobivaju najvažnije podatke o samom lokalitetu.

Znamenitost na zapadu općine je lokalitet Ćemeri u blizini Podbile. Na ovoj lokaciji se nalazi župna kuća iz 17. stoljeća, koju su prema predaji sagradili imotski franjevci, a uklesana je u podnožju pedeset metara visoke litice. Tu je još i niz prapovijesnih naselja, gradina i tumula, rimskih naselja i utvrda, srednjovijekovnih nekropola i grobalja, do autohtonih kuća iz novijeg povijesnog razdoblja, križeva i spomenika.

Bogata povijesna ostavština je na ponos posuškom kraju ali i obveza njenog očuvanja za sljedeće naraštaje u čemu je suradnja s meritornim institucijama itekako dobrodošla.

OGLASI

Loading