Select Page

ZAGREB: Predstavljena knjiga dr. fra Marija Knezovića ‘Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću’

ZAGREB: Predstavljena knjiga dr. fra Marija Knezovića ‘Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću’

Knjiga dr. fra Marija Knezovića „Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću“ jučer je predstavljena u Franjevačkom samostanu u Dubravi u Zagrebu. Na predstavljanju se razgovaralo i o aktualnom medijskom okruženju i kako u tom ozračju govoriti o istini, protiv laži i manipulacija te navještaju Radosne vijesti.

Knjiga „Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću“ donosi konkretne podatke o tome kako komunicira Crkva u Bosni i Hercegovini, prenosi KTA.

Fra Mario Knezović je rekao da ako je Isus rekao da je Istina, onda smo mi dužni tu Istinu ukorjenjivati u sadašnjicu našeg vremena. “Danas su alati prenošenja Radosne vijesti prije svega komunikacijska sredstva koja su divna Božja stvorenja. To je novi areopag, to je novi trg na kojem mi možemo poput sv. Pavla i drugih apostola pronositi Radosnu vijest i istinu”, kazao je autor.

Prvi zadatak koji je Isus dao svojim učenicima je medijski zadatak “Idite i propovjedajte”, to je medijska zadaća, istaknuo je fra Knezović. “U Isusovo vrijeme su hodali sa štapom i sandalama, a u današnje vrijeme to možemo putem mikrofona, putem kamere, putem klika mišem, možemo biti dionici tuđih života. Mislim da tu dionicu Crkva ne samo da ne smije, nego nema pravo iznevjeriti.”

Jedan od najznačajnijih teoretičara kada je u pitanju odnos Crkve i medija profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Jerko Valković je kazao da je Crkva od samih početaka komunicirala, ali je početkom 20. stoljeća počela promišljati o načinima svoga komuniciranja. Ovo djelo, istaknuo je, predstavlja jedan pionirski zahvat, fra Mario svojom knjigom otvara početke promišljanja djelovanja Crkve u Bosni i Hercegovini.

Profesor s Hrvatskih studija Danijel Labaš, koji je pokrenuo i vodi projekt Djeca medija, naglasio je da Crkva treba istupati u javnosti, treba oformiti svoje komunikatore i da se treba jače zauzimati za one vrednote koje želi promicati.

“Ne pisati o ulozi Crkve u ovom vremenu i o digitalnim medijima bio bi grijeh, jer je veliki dio, posebno mladih, oslonjen na nove medije. Njima digitalni svijet više nije virtualni, nego stvaran svijet. Treba odgajati, treba obrazovati… treba doći do toga da će se organizirano obrazovati vjernike laike”, kazao je prof. Labaš.

Fra Mario Knezović također je istaknuo da u toj medijskoj areni čovjek mora biti spreman na udarce. “Ja se uvijek nosim idejom onoga što mi u Crkvi danas moramo prihvatiti kao svoju platformu – ako mi navještamo Isusa Krista, Isusa koji je istina, Isusa koji je za tu istinu bio i popljuvan i bičevan, čak je zbog toga i raspet, otkuda nama danas pravo ostati komotan, ništa ne učiniti u današnjem vremenu da se izložimo i da primimo barem nekoliko udaraca što pronosimo istinu. Ako Crkva danas nije spremna primati udarce ona se zapravo odmaknula od Krista”, zaključuje fra Mario Knezović.

Danas je informacija snaga i moć, ističe autor knjige. “Mi živimo u eri medija. Kako ćeš izvršiti pastoralnu teologiju u suvremenom vremenu bez medija”, zapitao se fra Knezović.

Prof. Valković je dodao da Crkva nije dovoljno prepoznala medije kao nešto što prožima život današnjeg čovjeka.

S predstavljačima je razgovarala urednica s Hrvatskoga katoličkoga radija Diana Tikvić, a predstavljanje je moderirala Klara Špančić s Hrvatske radiotelevizije./HMS/

OGLASI

Loading