Select Page

Dodik otvara Sajam, 
kinesko gospodarsko “čudo“ stiže u Mostar

Dodik otvara Sajam, 
kinesko gospodarsko “čudo“ stiže u Mostar

Dvadeset drugi po redu Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru svoja će vrata otvoriti sutra na svečanosti otvorenja, a čast da ovu značajnu manifestaciju proglasi otvorenom pripala je predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Svečanosti otvorenja nazočit će brojni gosti iz svijeta politike, gospodarstva, kulture i sporta, vjerski velikodostojnici i brojni dužnosnici i gosti. Brojne medijske ekipe, njih više od 200, ponovno će iz grada na Neretvi poslati poruke mira i suradnje u regiji. Mostar će ponovno, zahvaljujući Sajmu, biti u središtu pozornosti cijele regije.

Dolazak potvrdio i Vučić

Dolazak na svečanost otvorenja potvrdio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Riječi dobrodošlice nazočnima će uputiti direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predstavnik zemlje partnera Narodne Republike Kine Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine. Ovogodišnji zemlja partner Sajma u Mostaru je NR Kina. Velika je to čast za Mostar i cijelu BiH, a koliko Kinezi drže do svoga nastupa na Mostarskom sajmu, pokazuje da je vlada ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu ovaj događaj proglasila od iznimne važnosti za njih. To potvrđuje njihov posebni respekt i kultura koju Kina njeguje više od dvije tisuće godina. Iako BiH u svjetskim okvirima ni približno ne predstavlja ono što danas u svijetu predstavlja Kina, Kinezi je doživljavaju kao ravnopravnog partnera, što je u svome pismu, koje je uputio predsjedatelju Predsjedništva BiH Dodiku, poručio i predsjednik NR Kine Xi Jinping. – Mostarski Sajam ovim partnerstvom dobio je istinskog prijatelja u Kini i ovim će privući još veću pozornost kineskih gospodarstvenika koji će doći i iduće godine – izjavio je Zhou Tong, zamjenik direktora Generalnog ureda za trgovinu i investicije NR Kine. Kineski gospodarstvenici zastupljeni su u velikom broju, a svoje gospodarske potencijale njihovih stotinjak tvrtki predstavljaju na 2000 četvornih metara. Tu su prisutni njihovi tehnološki divovi poput Huaweijea, Greea, ZTE-a, China Railwaysa… Prezentirat će najnovija tehnološka dostignuća, IT sektor, umjetnu inteligenciju, brze vlakove, svoju poljoprivredu i ostale grane industrije, telekomunikacija, energetike, poljoprivrede i ostalih grana industrije. Ukratko, novo “kinesko gospodarsko čudo”. Osim gospodarskog dijela, NR Kina u Mostaru različitim programima predstavlja svoju bogatu kulturu i tradiciju. Kina je jedno od najvećih i najbrže rastućih svjetskih gospodarstava, a BiH prema tom tržištu ostvaruje nisku razinu robnog izvoza. BiH uvozi iz Kine robe u vrijednosti jedne milijarde i 190 milijuna, a izvozi oko 40 milijuna američkih dolara tako da imamo jako velik suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni. BiH najviše uvozi iz Kine računalsku opremu, dijelove tkanina, plastike, valjane proizvode od čelika, igračke, dijelove i pribor za motorna vozila, TV prijamnike, monitore i rasvjetna tijela. S druge strane, BiH izvozi nešto papira, kartona, namještaja, dijelova namještaja, građevinskog kamena, nešto malo vrhunskog vina i proizvoda od drveta.

Povezivanje gospodarstva

Veliki prostor za suradnju s Kinom BiH treba tražiti u turizmu, posebice nakon ukidanja viza za građane te u oblasti građevinarstva i energetike. Kina je u BiH prisutna kroz projekte Blok 7 TE Tuzla, TE Stanari, a u susjednoj Hrvatskoj angažirana je na izgradnji Pelješkog mosta. Trenutačno se Huawei aktivno priprema za sudjelovanje u izgradnji 4G mreže i “pametnog grada”, kao i “sigurnog grada”, koji će ponuditi BiH više od 300 radnih mjesta te pokreće program stažiranja “Sjeme za budućnost”, namijenjen studentima u BiH, što će uvelike doprinijeti razvoju. Osim Kine i Turske, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Očekuje se da bi Sajam za njegova trajanja moglo posjetiti oko 50.000 ljudi. Inače, ovu manifestaciju je od njezina osnutka do danas posjetilo više od milijun ljudi. Mostarski sajam i ove je godine popunio svoje izložbene kapacitete, a uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije “Sajam turizma” i “Sajam knjige i nakladništva”. Sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica o temi obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu…

U sklopu “Sajma turizma” bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.

Ne sumnjamo da će i ovogodišnji mostarski Sajam biti prvorazredni gospodarski, ali i društveni događaj u Bosni i Hercegovini. Ovom manifestacijom pokazujemo kako čovjek ovoga podneblja želi svoj uspjeh podijeliti s drugima, ali i naučiti od drugih i drukčijih.

vecernji.ba

OGLASI

Loading