Select Page

LJUBUŠKI: Županijska i gradska vlast pomoći će poljodjelcima

LJUBUŠKI: Županijska i gradska vlast pomoći će poljodjelcima

Nesreća nikad ne dolazi sama – nakon pošasti koronavirusa napao je i mraz! I dok su ljubuški poljodjelci brinuli brigu kako će plasirati i prodati svoj mladi krumpir, tituliran i poznat kao Ljubuški rani, naišao je hladniji val s niskim noćnim temperaturama i spržio cimu, mlade izdanke koji su trebali donijeti plodove.

Velike štete

– Prije desetak dana naišao je prvi val, međutim, nije bio tako opasan i štetan kao ovaj drugi u noći na četvrtak. Uništeno je najmanje devedeset posto, ako ne i više. Problem je što su i dalje noći hladne, i u Šipovači je i proteklih dana bilo -3 pa do -6, dok je u Vojnićima bilo -2 i -3, a kad bi okrenulo na jugo, možda bi se nešto i oporavilo, ali ne puno. U kontaktu smo s vlastima, ali nije ni njima lako, bore se s epidemijom, treba ljude zaštititi. Međutim, unatoč tome, spremni su pokušati pomoći, koliko to bude u njihovoj moći – kaže Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, koja okuplja 180 ljubuških poljodjelaca.

Ljubuške poljodjelce posjetili su županijski ministri – Dario Sesar, ministar gospodarstva, i Toni Kraljević, ministar financija, obišli nasade krumpira i osvjedočili se u razmjere štete.

– Odmah nakon što sam dobio informaciju o tome što se dogodilo, obišao sam pogođena područja i već, sada zajedno s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, zbrajamo štete. Domaća proizvodnja u ovom teškom vremenu naš je glavni oslonac, i mi ćemo žurno pristupiti izradi plana koji će se posebno odnositi na prehrambenu proizvodnju. Kao ministar gospodarstva jamčim da će naša pomoć biti maksimalna za poljoprivredne proizvođače, koji su, uz pandemiju koronavirusa, pogođeni i ovom nesrećom prouzročenom niskim temperaturama. Ranije smo planirali 1,400.000 KM za poticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području općine Ljubuški. Očekujemo podršku i s viših razina vlasti u Bosni i Hercegovini jer je dužnost svih nas da stanemo uz poljoprivredne proizvođače sada kada je to najpotrebnije – poručio je Dario Sesar, ministar gospodarstva ZHŽ-a.

Modeli pomoći

Vlasti Grada Ljubuškog brinu se o svojim poljodjelcima, potiču poljoprivrednu proizvodnju i uskaču u kriznim trenucima, pa će tako biti i sada. – Sve što se mogne, pomoći će se. Nije nikad to izostalo. Ne znamo još ukupne količine štete ni pogođenost, sve je tek u izvidu, vidjet ćemo koji je najbolji model pomoći – kaže Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića za poljodjelstvo.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading