Select Page

DOLAZAK SVETOG OCA Papa dolazi u BiH kao hodočasnik mira

DOLAZAK SVETOG OCA Papa dolazi u BiH kao hodočasnik mira

Održana je konferencija za medije, povodom posjeta pape Franje Sarajevu, 6. lipnja ove godine, na kojoj su se okupljenima obratili Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

– Govorit ćemo o papi Franji, a on bi započeo s ‘dobar dan’ – kazao je na početku svog govora Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, u povodu najavljenog posjeta Pape Franje Sarajevu i BIH.

– Osobno sam slušao u nedjelju Papine riječi, i on je osobno želio najaviti posjet, a ja želim potvrditi ovu vijest. Papa će stvarno biti u Sarajevu u subotu 06. lipnja, a to znam osobno, jer sam s njim mnogo puta govorio o ovom mogućem posjetu. Imao je veliku želju da se susretne s narodom Sarajeva i naravno sa svima u BiH. Dakle, vijest je službena javna i sigurna kazao je nuncij mons. Luigi Pezzuto.

Dolazi kao otac, kao pastir…

Kada je u pitanju priroda Papina posjeta mons. Luigi Pezzuto je kazao kako želi posebno naglasiti da se radi o pastoralnom posjetu Pape Franje. Sva putovanja koja Papa čini vrši kao pastir Katoličke crkve. Papa ne ide na ova putovanja kao državni poglavar, jer ova dimenzija državnog poglavara je sekundarna u odnosu na onu pastira univerzalne crkve. Dakle, dolazi kao otac, kao pastir, dolazi kao osoba koja utjelovljuje mudrost Katoličke crkve. I kao što je rečeno na Drugom Vatikanskom saboru, Crkva je ekspert u čovječnosti. Svi znamo koje su vrednote koje stoje u Papinu srcu, solidarnost, osjećaj poštivanja jednih prema drugima, dakle dijalog na svim razinama. Međureligijski i ekumenski dijalog. Dakle mir. Proces mira u BiH i dalje raste, a ovaj Papin posjet želi također biti doprinos učvršćenju mira, kazao je nuncij mons. Luigi Pezzuto. O samoj organizaciji i okvirnom programu Papina posjeta Sarajevu te o tome na čiji poziv Papa dolazi u pohod BIH govorio je kardinal Vinko Puljić.

– Papa redovito dolazi na poziv Crkve, ali nikad ne dolazi u zemlju bez poziva države – kazao je kardinal Puljić. Papin dolazak je jednodnevni naglasio je kardinal Puljić te dodao da se u tom jednom danu moraju organizirati programi koje će oni predoložiti. Stoga se prvo mora uspostaviti Crkveni odbor uz dogovor s biskupima, ali u prvom redu Vrhbosanska nadbiskupija. – Razumljivo je da će se Papa susresti s biskupima jer nama biskupima želi uputiti pastirsku riječ. Zasigurno da će se Papa u svom jednodnevnom posjetu susresti i s mjesnim vlastima, što je razumljivo jer su ga i oni pozvali, tako će imati priliku i njih čuti te im uputiti svoju pastirsku riječ. U tom kontekstu kardinal Puljić je kazao kako će se razmisliti o mogućnosti organiziranja još nekih susreta tijekom Papina posjeta, jer jedan dan nije velik, stoga neće biti jednostavno složiti tako obima program u jednom danu.

Papa je sam na svoj način najavio da dolazi kao hodočasnik mira da podupre izgradnju mira BiH. To nas posebno raduje jer i sami želimo sudjelovati u izgradnji mira, zato je potrebna i molitva da bi njegov dolazak istinski podupro sve pozitivne energije koje tako trebamo svi na ovim prostorima – naglasio je kardinal Vinko Puljić.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading