Select Page

DOM NARODA: Ukida se naknada za rad u povjerenstvu i ‘bijeli kruh’

DOM NARODA: Ukida se naknada za rad u povjerenstvu i ‘bijeli kruh’

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH vratio je Povjerenstvu na ponovno razmatranje i dostavljanje novog mišljenja prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH čiji su predlagači izaslanici Ognjen Tadić i Darko Babalj. Na sjednici nije prihvaćeno mišljenje Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost koja nije podržala principe predloženog zakona. Njime se pokušava riješiti problem s kojim se susreću policijski službenici s mjestom prebivališta u RS-u, a tiče se ostvarivanja prava na mirovinu. Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, u dosadašnjem Zakonu o policijskim službenicima BiH postoji odredba prema kojoj policijskom službeniku, između ostalog, prestaje radni odnos i “kada navrši 65 godina života i zakonom propisani mirovinski staž od 40 godina”.

Šteta za policiju

Predlagač navodi da je primjenom ove odredbe, od policijskih organa u BiH načinjena šteta policijskim službenicima s prebivalištem u RS-u koji su navršili 40 godina mirovinskog staža jer im je prestao radni odnos, iako to nije bio dovoljan uvjet za odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o MIO RS. Dom naroda je jučer usvojio i Zakon o dopunama Zakona o prekršajima čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeni zakoni

U prvom čitanju usvojeni su prijedlog zakona o azilu čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, zatim prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, te prijedlog zakona o strancima koje je predložilo Vijeće ministara BiH. Dom je u prvom čitanju usvojio i prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji predviđa ukidanje naknada za rad u povjerenstvima, a čiji je predlagač Zastupnički dom PS BiH. Uime predlagača zastupnik SBB-a BiH Damir Arnaut podsjetio je da je Povjerenstvo za proračun i financije zatražilo od Vijeća ministara sveobuhvatnu izmjenu ovog zakona i za to dalo rok od 90 dana koji istječe 21. listopada. To je na Povjerenstvu odlučeno zbog nekoliko parcijalnih prijedloga za izmjenu zakona o plaćama od kojih je jedan ukidanje takozvanog “bijelog kruha”, beneficije na koju izabrani i imenovani dužnosnici imaju pravo po isteku mandata, a ta izmjena zakona nije stavljena na dnevni red od ožujka. Arnaut je zato nakon jučerašnje sjednice izrazio nadu da će do kraja sljedećeg mjeseca biti ukinute naknade za rad u povjerenstvima i beneficija “bijeli kruh”.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading