Select Page

Domaće je in! Počeo 1. Blidinje gastro festival

Domaće je in! Počeo 1. Blidinje gastro festival

Danas je u PP Blidinje otvoren 1. Blidinje gastro festival. Riječ je događaju koji ima za cilj prodaju, promociju i degustaciju lokalnih proizvoda, ali i promociju turističkih potencijala Blidinja kroz okrugle stolove i radionice.

Izlagači na Festivalu su poljoprivredni proizvođači s područja općine Posušje, susjednih općina i parka prirode Blidinje, članice udruge Visit Blidinje i Turističkog klastera Hercegovina, te gosti iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj događaj prigodnim govorom otvorila je Mirjana Biško, pomoćnica Općinskog načelnika i koordinatorica projekta Jačanje sektora turizma u općini Posušje, u sklopu kojeg se održava današnji gastro festival. Uz upućene pozdrave, i ispriku zbog nemogućnosti nazočnosti načelnika Branka Bage, kazala je kako Općina Posušje ulaže stalne napore u cilju unapređenja kvalitete ukupnog života na području i ovog dijela naše općine. Također je naglasila:

„Nipošto nećemo stati na ovome već nastavljamo stvarati uvjete za razvoj ozbiljne turističke ponude i pozicioniranja Blidinja kao prepoznatljive destinacije ruralnog turizama u široj regiji. Kretanja u razvoju suvremenog turizma upravo idu u korist ruralnim kapacitetima, a sva bogatstva koja ima naše Blidinje daju nam za pravo usmjeriti sve raspoložive kapacitete u njegov daljnji razvoj. Blidinje kao destinaciju ruralnog turizma vidimo kao mogućeg pokretača gospodarskog napretka cijele općine.“

Dodala je kako u tom smislu, u posljednjih nekoliko godina, su vidljivi napori i nastojanja općine da se na ovom području unaprijedi i prometna infrastruktura te potiču se udruge koje se bave očuvanjem prirodne i zaštitom okoliša. U ovoj godini, rekla je Biško, napokon je krenuo i postupak uspostave katastarskih podataka za područje katastarske općine Konjsko -Bare kako bi se stekli uvjeti za konačno rješavanje imovinskopravnih pitanja na ovom djelu Blidinja. U cilju potpune zaštite ove prirodne oaze općina Posusje je i inicijator donošenja prostornog plana posebne namjene za cijeli Park prirode.

Ravnateljica REDAH-a, partnera projekta, Mirna Jelčić rekla je kako je bio užitak pripremati ovaj projekt uz mlade i vrijedne ljude iz Odjela za razvoj Općine Posušje.

„Uvidjeli smo koliko tu ima želje i volje da se istakne ono što je vrijedno, a Blidinje je i važno i vrijedno. To smo pokazali i ovim događajem, koji je nadam se prvi u nizu koji će staviti Blidinje na turističku mapu sa svojim kvalitetnim proizvodima i turističkom ponudom kojom će te se obilježiti kao vrlo karakteristični i jedinstveni u svijetu.“

Marija Vukoja, ispred udruge Visit Blidinje, uz pozdrave upućene nazočnima, pozvala ih je da razgledaju, probaju i kupe izložene proizvode jer se time potiče lokalna proizvodnja, lokalno gospodarstvo i mali proizvođači.

Na kraju službenog dijela otvaranja programska menadžerica izaslanstva EU u BiH Vesna Grković, također je pozdravila nazočne ispred izaslanstva koje je bespovratnim sredstvima financirala ovaj projekt podrške turizmu. Pozvala je poduzetnike da prate mrežne stranice EU-a i partnera i uključe se u projekte. Također je rekla da lokalne zajednice trebaju se posvetiti poboljšanju poslovnog ambijenta. Potrebno je da se poboljšaju administrativni uvjeti da bi turizam i infrastrukturni razvoj zaživio -zaključila je Grković.

Inače, 1. Blidinje gastro festival organiziran je u sklopu projekta „Jačanje sektora turizma u općini Posušje“. Sufinancira ga Europska unija u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal. Nositelj projekta je Općina Posušje – Ured načelnika, uz podršku Agencije REDAH, a u realizaciju ovog festivala uključena je i Udruga Visit Blidinje.

U sklopu projekta mapirano je 160 poljoprivrednih proizvođača u općini Posušje, uz još 3 općine i to u Jablanici, Tomislavgradu i Prozoru-Rami.

Pozivamo sve ljubitelje prirode, autohtonih proizvoda i kulturne baštine da se, ako su već nisu danas, sutra upute u PP Blidinje, gdje će se ispred planinarskog doma u Masnoj Luci održati drugi dan Festivala. Dobrodošli!

Opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading