Select Page

Dopredsjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije i ministrica financija Blagica Leko

Dopredsjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije i ministrica financija Blagica Leko

Naknade za treće i svako sljedeće dijete u vrhu liste prioriteta ZHŽ-a, do sada je isplaćeno 6,633.500 KM

Zapadnohercegovačka županija s gradovima Ljubuškim i Širokim Brijegom te općinama Grude i Posušje prednjači u donošenju i provedbi demografskih mjera. Besplatan prijevoz za školarce, besplatni udžbenici, rodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene rodilje, novac za opremanje novorođenčadi, subvecioniranje rada vrtića… samo su neke od olakšica za mlade obitelji koje žive u ovom dijelu Federacije BiH. Odnedavno je na snazi i Zakon o zaštiti obitelji s djecom Zapadnohercegovačke županije kojim je Vlada ove županije dodatno proširila prava obitelji s djecom, odnosno pojačala demografske mjere prvenstveno uvođenjem mjesečne naknade u visini od 500 KM za treće i svako slijedeće dijete.

Donošenje zakona

Prema spomenutom zakonu, dijete ima pravo na ovu naknadu dok ne navrši sedam godina života. Prema informacijama Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, do sada je na ime ove naknade isplaćeno ukupno 6,633.500 konvertibilnih maraka, od čega samo u pet mjeseci ove godine 4,194.500 KM. Kako je rečeno prilikom donošenja Zakona o zaštiti obitelji s djecom Zapadnohercegovačke županije, cilj ove mjere je olakšati svakodnevicu višečlanim obiteljima, ali i potaknuti one koje žele više djece na taj korak, osiguravajući im iz proračuna određena sredstva za osnovne potrebe djeteta. Sudeći prema brojkama, cilj se polako ostvaruje.

Isplata naknada za treće i svako sljedeće dijete u skladu sa Zakonom o zaštiti obitelji s djecom Zapadnohercegovačke županije počela je u studenome prošle godine, kada su korisnici ostvarili pravo za listopad. Prilikom isplate za listopad pravo je ostvarilo 1609 djece s područja naše županije, za što je izdvojeno 804.500 KM, dok je naknada za svibanj ove godine isplaćena za 1703 djece u ukupnom iznosu od 851.500 KM – kazala je za Večernji list dopredsjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije i ministrica financija Blagica Leko. 

Istaknula je kako se već postigao kontinuitet u isplati te naglasila da su ove naknade zbog svog karaktera u vrhu liste prioriteta. Leko je podsjetila da su u proračunu ZHŽ-a za 2023. godinu na ime potpore obitelji s troje i više djece planirana 10,3 milijuna KM te izrazila nadu da će ubuduće ova proračunska stavka rasti.

Pravo na dodatak

Podsjetimo, Zakon o zaštiti obitelji s djecom Zapadnohercegovačke županije Skupština ove županije usvojila je u kolovozu 2022. godine, dok su u ožujku ove godine usvojene njegove dopune.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje dopune navedenog zakona je to što određeni broj obitelji koje zaista žive u ZHŽ-u i djeca im pohađaju školu u Zapadnohercegovačkoj županiji, prema ranijim odredbama, nije uspio ostvariti pravo na navedeni dodatak jer jedan od roditelja nema potvrdu o prebivalištu u trajanju od najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Slijedom toga pristupilo se ublažavanju kriterija za ostvarivanje prava na dodatak za treće i svako sljedeće dijete tako da jedan od roditelja djeteta za koje podnosi zahtjev za ostvarivanje prava iz članka 13. ovoga zakona može imati prebivalište na području Zapadnohercegovačke županije u trajanju kraćem od tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava ako podnese dokaz da u prijašnjem mjestu prebivališta nije ostvarivao prava iz zaštite obitelji s djecom u razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva.

VL

OGLASI

Loading