Select Page

Potpisana koalicija hrvatskih stranaka bez HDZ 1990

Potpisana koalicija hrvatskih stranaka bez HDZ 1990

“Ono što radimo je konačno jedan veliki iskorak za ono što pokušavamo već nekoliko godina, a to je stvoriti ambijent za jedinstveni nastup dok imamo ovakvo stanje u BiH kakvo imamo”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što je potpisan dogovor o koaliciji koju, uz HDZ BiH, čine Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, Hrvatska stranka prava Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne.

Potpisanim sporazumom koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH su se obvezale zajednički sudjelovati na listopadskim općim izborima.

Koalicijski sporazum nije potpisao HDZ 1990 iako je ranije najavljivano da će ta stranka u pojedinim županijama i u Republici Srpskoj zajednički nastupiti sa strankama HNS-a. Na listama Koalicije će se ipak naći pojedini dužnosnici koji su napustili HDZ 1990.

Kako je priopćio HNS, potvrđena su ranije dogovorena načela suradnje i zajedničkog nastupa na Općim izborima u BiH 2014. Godine te je upućen poziv i ostalim strankama da podrže listu stranaka koalicije HNS BiH.

Tako Hrvatska republikanska stranka podržava rad i kandidate Hrvatskog narodnog sabora BiH, na svim razinama gdje oni kao stranka ne nastupaju.

I stranke koje se formalno nisu prijavile za izbore, a dio su HNS-a BiH, podržavaju zajednički nastup HNS-a BiH, kao i dio ljudi koji su zbog neslaganja politikom HDZ 1990 izišli iz te stranke, podržavaju i sudjeluju u radu HNS-a BiH i naći će se na listama HNS-a.

“Danas smo se dogovorili i da pozivamo sve one koji prepoznaju značaj Hrvatskog narodnog sabora za odnose u BiH za hrvatski narod u BiH, da podrže ovaj pristup i ove liste, pa i HDZ 1990 i sve druge stranke koje danas nisu dio HNS-a BiH a koji često vole kazati da je zajednički nastup preznačajan u ovom vremenu. Mi ih pozivamo da podrže ove liste i to je najbolji način da ostvarimo jedan kvalitetan rezultat, a i da zajedno nakon izbora činimo jednu veliku koaliciju hrvatskih stranaka”, kazao je Čović.

Nakon predaje prijave koalicije HNS-a BiH za izbore, počet će razgovori o kandidatima za sve razine u BiH.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading