Select Page

Dr. Jurić: Situacija u ŽZH je vrlo ozbiljna, a razlog je što se mi kao pojedinci ne pridržavamo niti jedne naredbe

Dr. Jurić: Situacija u ŽZH je vrlo ozbiljna, a razlog je što se mi kao pojedinci ne pridržavamo niti jedne naredbe

Naglom porastu broja zaraženih u našoj županiji doprinijela je neodgovornost svakog pojedinca koji se ne ponaša u skladu s epidemiološkom situacijom. „Situacija u ŽZH je vrlo ozbiljna, a razlog je taj što se mi kao pojedinci ne pridržavamo niti jedne naredbe koje su donijeli krizni stožeri federalnog i županijskog ministarstva zdravstva. Jedna od osnovnih preporuka je nošenje maske. No, svi vidimo da se toga nitko ne pridržava“, kazala je epidemiologinja dr. Andrea Jurić, v.d. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Dr. Jurić je najavila da nam slijedi primjena pooštrenih mjera koje je donio Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH. „Te mjere prvenstveno se odnose na javna okupljanja, ali će mjere ići i prema fizičkim osobama ukoliko se ovaj trend nastavi“, kazala je dr. Jurić.

Podsjetimo, na sjednici Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH održanoj u petak organizatorima skupova u zatvorenom prostoru (svadbi, pričesti, krizme i sl.) naređeno je da dostave Zavodu za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke popis gostiju s imenom i prezimenom i brojem telefona, te rasporedom sjedenja najkasnije 48 sati prije održavanja skupa. U kontroliranju ove naredbe sanitarne ispekcije će krenuti u intezivnu kontrolu za dva dana, potvrdila je dr. Jurić. „Vrlo je važno da inspekcije počnu raditi svoj dio posla“, kazala je dr. Jurić.  Naglasila je da onda kada budu stizale sankcije, da tada ne treba tražiti krivce u instituacijama ili u onima koji su donijeli mjere. „Tada krivce potražite u sebi samima i svome neodgovornom ponašanju“, naglasila je dr. Jurić.

Govoreći o mogućem početku nastave i neometanog polaska djece u vrtiće, dr. Jurić je kazala da očekuje od svih roditelja i zagovaratelja normalnog početka nastave da se počnu ponašati odgovorno, nositi maske i izbjegavati okupljanja, „jer time daju svoj doprinos da djeca zaista krenu u škole i vrtiće“. Kazala je da nije moguće tražiti nešto, a da pritom ne dajemo nešto za uzvrat. U ovoj situaciji, za uzvrat se traži samo odgovorno ponašanje kroz poštivanje preporuka i naredbi.

Govoreći o ponašanju virusa, dr. Jurić je kazala da je teško reći bilo što unaprijed. Naglasila je da su očekivali zatišje pred ljeto, ali to se nije dogodilo. „Budući da ovaj virus spada u obitelj viruda koji buknu u hladnijim zimskim mjesecima, a smire se u ljetnim mjesecima, takvo ponašanje smo i mi očekivali. No, ovaj virus prkosi većini onoga što znamo o korona virusu. On ipak ne smanjuje sbvoju pojavnost vezano za okolišnu temperaturu. Ne možemo davati projekcije kako će se virus ponašati. Mi samo možemo monitorirat ljudsko ponašanje u odnosu na ovaj virus. Ono što se čini u ljetnim mjesecima je da su simptomi blaži i slabije izraženi, ali apsurd je taj da u ovom vremenu za razliku od drugog mjeseca kad je sve počelo mi imamo veliki broj mladih koji nemaju drugih oboljenja“, kazala je dr. Jurić.

Govoreći o vremenu koje je pred nama, dr. Jurić je kazala da možemo očekivati porast broja zaraženih, te još jednom apelirala na odgovornost.

Doktorica Andrea Jurić, od petka je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH. Do sada je bila epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo i odigrala je ključnu ulogu kada je u nama susjedna Hercegovačko – neretvanska županija bila žarište zaraze koronavirusom na prostoru Federacije BiH.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading