Select Page

Dr. Tomić: U prošloj godini u SKB Mostar rođeno 1878 djece

Dr. Tomić: U prošloj godini u SKB Mostar rođeno 1878 djece

BiH spada u kategoriju zemalja s katastrofalnim brojevima i procjene kažu da se Bosna i Hercegovina suočava s dramatičnim padom broja stanovnika i ako se trenutačni trendovi nastave, za manje od 50 godina u zemlji će živjeti nešto više od milijun i pol ljudi. Iako na mladima svijet ostaje, sve više njih “bježi” iz BiH želeći zasnovati obitelj negdje izvan granica ove države. I dok iz godine u godinu bilježimo loše statističke podatke o broju rođenih, odnosno drastičnom padu nataliteta, iz rodilišta Sveučilišne kliničke bolnice stigle su pozitivne vijesti. Prošla godina je, kao i prethodna, rekordna po broju poroda u SKB-u Mostar.

Rast broja novorođenčadi
Podsjetimo, Lana Bošković iz Čapljine prva je beba u 2024. godini rođena u Mostaru 1. siječnja u 4 sata i 25 minuta u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Kako je potvrdila predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić, novorođenče je teško 3350 g, a dugo 53 cm, dodajući da su tijekom prošle godine u Mostaru zaključno s 31. prosinca 2023. godine bila ukupno 1853 poroda u kojima je rođeno 1878 novorođenčadi.

Podsjetimo, 2022. godina za brojne je bila uspješna i sretna, pa se tako upravo u toj godini rodio rekordan broj djece, a kako nam je potvrđeno, rođeno je najviše djece u posljednjih 20 godina. Naime, u Mostaru je tijekom 2022. godine obavljeno rekordnih 1855 poroda, što prkosi službenim podacima o drastičnom padu broja pučanstva u Bosni i Hercegovini. Kako je dodala dr. Tomić, posebno su to pozitivne i zanimljive vijesti jer gotovo sva rodilišta u regiji bilježe značajan pad broja porođaja. – Koliko mi je poznato, gotovo sve bolnice u BiH bilježe trend smanjenja broja porođaja, a kod nas je stanje obrnuto. Mi bilježimo rast. Istina, taj rast nije drastičan, ali je, u svakom slučaju, značajan i pozitivan s obzirom na cjelokupnu situaciju – objašnjava dr. Tomić, ističući još neke pozitivne stvari vezane uz kliniku na čijem je čelu.

Kvalitetan i predan rad
– SKB Mostar ima najmanji postotak carskih rezova u odnosu na druge kliničke centre u regiji, što je vrlo pozitivno, i to je, zapravo, pokazatelj našeg kvalitetnog i predanog rada – kaže nam dr. Tomić. Dodaje kako su ponovno aktualizirali i pratnju na porodu. – Izišli smo iz onog kritičnog vremena u kojem je korona određivala brojna pravila i ponovno smo uveli da pratnja može biti na porodu. Najčešće su to muževi, odnosno tate, i moram priznati da zanimanje raste, tako da iz dana u dan bilježimo sve veći broj – kaže sugovornica. Kada su u pitanju uvjeti rada u Klinici za ginekologiju i porodništvo, dr. Tomić ističe kako u glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu liječnici, medicinske sestre i pacijentice imaju zadovoljavajuće uvjete, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove jest medicinski kadar. – Kadra imamo dovoljno zahvaljujući Studiju primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija SUM-a. Imamo dovoljno mladih prvostupnica primaljstva, a inače, da nismo pokrenuli taj studij, bili bismo sada u velikom problemu – objašnjava dr. Tomić ističući kako zanimanje medicinskog kadra za specijalizaciju ginekologije ne jenjava za razliku od drugih europskih zemalja koje bilježe osjetan pad zanimanja za tu granu medicine.

VL

OGLASI

Loading