Select Page

Mate Lončar: Mlade u BiH moramo zadržati ako želimo budućnost ove zemlje

Mate Lončar: Mlade u BiH moramo zadržati ako želimo budućnost ove zemlje

Kada Bosna i Hercegovina postane funkcionalna država, kad se više ne budemo morali baviti ovim političkim pitanjima kojima se sada bavimo, tek tada ćemo moći ‘punim plućima’ disati za mlade, za ekonomski stabilnu, gospodarski prosperitetnu, europsku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu”.

To su riječi predsjednika Vijeća mladih Federacije Mate Lončara. Rođeni Posušanin kroz volonterski rad u toj općini, zatim u ZHŽ-u pa u FBiH, pokazatelj je kakvim ljudskim resursima BiH raspolaže.

Nažalost, takve resurse i gubi. Upravo, o svemu pozitivnom u BiH za mlade, kao i problemima, ekipa Večernjeg lista razgovarala je s Lončarom.

Za početak, prvi ste predsjednik mladih Federacije. Koliki je izazov i koliko je teško biti prvi čovjek mladih u vremenu kada je, dojma smo, najteže biti mladi čovjek u BiH?

Biti prvi predsjednik krovne organizacije mladih u Federaciji Bosni i Hercegovini, velika je čast, a ja, evo, tu čast imam skoro dvije godine.

Kada se vratim na same početke, vidim da je bilo svega, teških trenutaka, prepreka, padova, ali nakon svakog pada bio je i uspon koji je vodio do uspjeha, radosti, veselja i druženja, što će svakako ostaviti lijepe uspomene.

Moji kolege i ja u Vijećima mladih izgradili smo kvalitetne temelje za razvoj Vijeća mladih kao predstavničkih tijela mladih, koja će zastupati interese mladih. Biti prvi čovjek mladih u Federaciji jednako je kao i biti mlada osoba u ovoj državi, državi koja ne nudi perspektivu.

Svojom nefunkcionalnošću ova država postaje teritorij na kojem njezini mladi ljudi ne vide svoju budućnost.

Bez konkretnih promjena sustava, izmjena zakona, jednake institucionalne zastupljenosti svih, Bosna i Hercegovina nikada neće funkcionirati kao država i pravom smislu te riječi.

U razgovoru s vašim vršnjacima, što vam se čini da oni vide kao najveći problem BiH?

Mladi ne vide perspektivu u ovom sustavu. Ne vide svoju budućnost u ovakvoj državi i ne žele osnivati svoju obitelj ovdje.

Mladi se ne osjećaju sigurno. Nemaju vjeru ni u što vezano uz ovu državu, pa samo se osvrnimo na podatke koliko je manje upisanih studenata u ovu akademsku godinu na svim sveučilištima u Bosni i Hercegovini.

Problema je mnogo, od onog najizraženijeg, nezaposlenosti, pa do sustava obrazovanja, sigurnosti i drugih.

Svjesni smo, gubimo intelektualce, diplomirane mlade ljude koje uzimaju razvijenije zemlje. Postoji li neka strategija na kojoj Vijeće mladih radi, a koja će, možda, sadržavati neke smjernice kako zadržati mlade i koje bi to smjernice bile?

Strategija prema mladima Federacije Bosne i Hercegovine, nažalost, još nije usvojena. Smjernice koje sadržava jesu nezaposlenost mladih, obrazovanje, aktivizam mladih, zdravstvena zaštita, socijalna skrb, kultura i sport i sigurnost mladih.

Vijeće mladih Federacije radi na konstantnoj implementaciji Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, što bi značilo i formiranje Vijeća za mlade pri Vladi FBiH, kao i zajedničkog tijela za mlade jednog i drugog doma Parlamentarne Skupštine FBiH.

Svi smo svjesni loše političke situacije u Bosni i Hercegovini, postojanja ili nepostojanja vladajućih većina i mnogih drugih problema, što onda odražava problem na sve ostalo. Promjene u Bosni i Hercegovini su nužne kako bi svi koji žive ovdje, tri konstitutivna naroda i ostali stanovnici, imali jednaka prava i obveze, te jednaku zastupljenost u svakom pogledu.

Kada Bosna i Hercegovina postane funkcionalna država, kad se više ne budemo morali baviti ovim političkim pitanjima kojima se sada bavimo, tek tada ćemo moći ‘punim plućima’ disati za mlade, za ekonomski stabilnu, gospodarski prosperitetnu, europsku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

Vaše rodno Posušje je jedan od uspješnijih gospodarskih primjera, kakvim ga vi vidite?

Svoje rodno Posušje vidim kao prelijepo mjesto koje ima budućnost, ali na toj budućnosti trebamo svi zajedno raditi. Ja sebe vidim u Posušju, bez obzira na radno mjesto, moje stalno prebivalište će biti Posušje, jer tu je moja obitelj, tu su moji roditelji i tu želim živjeti.

Želim stvarati bolju budućnost sa svojim narodom, sa svima koji žele dobro Posušju, mom hrvatskom narodu i svima koji živimo na ovim prostorima.

U Posušju ima jako puno uspješnih gospodarskih primjera i svima onima koji rade na tom polju treba od srca čestitati, od onih malih gospodarstvenika pa do onih koji imaju više od 300 zaposlenih. Nažalost, susrećemo se s velikim odlaskom mladih, ali, ruku na srce, posljednjih godina stvara se jedna pozitivnija klima u Posušju, klima koja ulijeva nadu da će doći ono “bolje sutra”.

Moramo djelovati zajedno, na čelu s našim načelnikom, gospodarstvenicima, udrugama, školama, medijima, sportskim kolektivima, župama i svima ostalima, kako bi naše Posušje postalo još ugodnije i ljepše malo mjesto, da nam mladi ostaju i razvijaju se ovdje, da stvaramo kvalitetnija nova radna mjesta, razvijamo šport i nudimo još više sadržaja mladima.

Ljetna sezona je završila, znamo da ste bili osobno dosta aktivni u više područja volonterskog djelovanja, a sada, kada kreće užurbaniji radni ritam, što Vijeće mladih Federacije planira raditi?

Ljeto je iza nas, a i ovo ljeto u svim krajevima Bosne i Hercegovine mladi su kroz razne projekte pokazali svoju aktivnost, rad i svoj doprinos razvoju lokalnih sredina. Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, prije svega, priprema se za izbornu Skupštinu, koja je predviđena za kraj godine.

Uz to, nedavno smo preselili u nove prostorije u središtu Sarajeva, a odobrena su nam i dva projekta, od kojih je jedan na međunarodnoj razini, gdje je Vijeće mladih Federacije nositelj projekta.

Federalno ministarstvo kulture i sporta Federacije i ove godine nam je dalo snažnu podršku, te smo potpisali ugovor o financiranju za naše aktivnosti u jačanju sektora za mlade i osnaživanju Vijeća mladih. Također, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja, provodi ćemo kampanju vezanu uz borbu protiv ovisnosti mladih.

Planirane su još neke aktivnosti do kraja godine, a nakon toga novo vodstvo će odlučivati o daljnjim koracima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading