Select Page

Dragan Despot u Posušju s monodramom ‘Na rubu pameti’

Dragan Despot u Posušju s monodramom ‘Na rubu pameti’

U sklopu manifestacije “Posuško lito” 2022, u utorak, 17. svibnja u kinodvorani u Posušju s početkom u 19 sati gostuje Dragan Despot s monodramom “Na rubu pameti”.

“S Krležom sam produljio svoj sam o glumi. Igrati predstavu velika je svetkovina za moju dušu. Htio sam igrati Krležu preko svoga bunta i pobune upravo, u odrazu našeg vremena, kroz sebe, vratiti riječ ponovno na pijedestal, vratiti joj dostojanstvo, važnost i odgovornost”, kazao je svojedobno glumac Dragan Despot o glasovitoj monodrami Na rubu pameti, nastaloj 2004. godine prema istoimenome romanu Miroslava Krleže.

Kao i u samom Krležinom romanu, pripovjedač i protagonist je doktor prava koji dolazi u sukob s građanskim zagrebačkim društvom licemjerja kojem je i sam pripadao. Biva izopćen i završava u zatvoru…

Krležin roman Na rubu pameti, objavljen 1938. godine, inače njegov jedini pisan u prvome licu, predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji, uz dramaturšku pomoć Lade Martinac, potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

Na ovaj beskrajno duhovit ulomak, jedan od boljih iz uopće svjetske literature posvećene bedastoće ULAZ JE SLOBODAN.

Posušje. Net

OGLASI

Loading