Select Page

Sabor: Oporbeni prijedlozi bez podrške vladajuće većine, HDZ pokazao snagu!

Sabor: Oporbeni prijedlozi bez podrške vladajuće većine, HDZ pokazao snagu!

Oporbeni prijedlozi danas nisu dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao ni dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora.

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu o pravu žena na pobačaj. SDP je poručio da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev.

Uoči glasovanja Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer se nikoga na ništa ne prisiljava.

– To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši kakva smo mi to zemlja i kuda idemo. Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu, poručila je.

Katarina Peović (RF) ustvrdila je da se nastavlja limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke.

HDZ: Prijedlog SDP-a je nekvalitetan i nestručan

Branko Bačić 
(HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je prijedlog SDP-a u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda, podnomiran, sramotan, neprimjeren, nekvalitetan i nestručan.

– Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak nego kao pravilo, kazao je.

– Ne želite promjenu zakona jer nema konsenzusa unutra HDZ-a, to je cijela istina, odvratila je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Stavove protiv zakona o prekidu trudnoće ponovili su iz Mosta i DP-a.

Vladajući SDSS i HSLS glasali za SDP-ov Zakon o pobačaju

Članovi vladajuće koalicije SDSS i HSLS podržali su SDP-ov Zakon o pobačaju, a Dragana Jeckov i Darko Klasić pojasnili su da je to za njih “ideološko pitanje” i da ženama treba omogućiti pravo na izbor, ali ne vjeruju da će to narušiti odnose u koaliciji.

– Klub SDSS-a glasao je za taj zakonski prijedlog zato što je to za nas ideološko pitanje i zato što smo na strani izbora prava žena na izbor i brigu o reproduktivnom zdravlju, rekla je među ostalim Jeckov.

Ne očekuje da će im premijer Plenković, kao članovima vladajuće koalicije, zamjeriti glasanje za SDP-ov prijedlog jer, kaže, to što smo u koaliciji ne znači da svi mislimo na isti način. Imamo pravo o nekim pitanjima misliti drugačije, naglasila je.

Na pitanje je li im Most kao osigurač da zakon neće proći omogućio da glasaju ‘za’, odgovorila je da će uvijek postojati neki Most. Budite bez brige, koalicija nije u pitanju, poručila je, najavivši da će na koaliciji postaviti pitanje reproduktivnog zdravlja žena, a kada pred njih bude došao zakonski prijedlog vladajućih koji će riješiti ova pitanja, SDSS će ga podržati.

Darko Klasić (HSLS) pojasnio je da SDP-ov zakon ima nekih nedostataka, ali da su “prevagnule su bitne stvari u zakonu” i zato su ga podržali.

Osim SDSS-a i HSLS-a koji su bili ‘za’ SDP-ov zakon, ‘suzdržani’ iz vladajućih redova su bili Silvano Hrelja (HSU), Predrag Štromar (HNS) i nekoliko manjinskih zastupnika.

Nisu prihvaćene inicijative za raspuštanje Sabora 

Na glasanju nisu prošle ni dvije odvojene oporbene inicijative da se raspusti Sabor, od sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta.

Protiv raspuštanja bilo je 77 zastupnika, a za raspuštanje 52 za prvu, odnosno 57 zastupnika za drugu inicijativu.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje Sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, te pokretanja istražnih postupaka protiv još dva Vladina dužnosnika, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Zahtjev za raspuštanje Sabora podnio je i Klub Mosta iz istih razloga smatrajući da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana.

Sabor usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj

Hrvatski sabor danas je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasovalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Hrt. Hr

Zastupnici su odbacili amandmane Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje Vlada nije prihvatila.

Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. siječnja iduće godine, a prije nego u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Uoči glasovanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

Hrt. Hr

OGLASI

Loading