Select Page

Država kreće u obračun s kradljivcima struje, očekuju ih drakonske kazne

Država kreće u obračun s kradljivcima struje, očekuju ih drakonske kazne

Novim zakonom kojim su propisane vrlo visoke kazne za ilegalno priključenje na električnu mrežu država je krenula u obračun s kradljivcima struje. Na meti će biti, u prvom redu, vlasnici vikendica, gdje je, saznaje Avaz, praksa ilegalnog priključka najčešća.

Prema podacima “Elektroprivrede BiH”, broj građana koji imaju ilegalne priključke prilično je veliki. Naime, na području Federacije BiH 2013. godine utvrđeno je 2.356, prošle godine 1.706, a tijekom 2015. – 720 ilegalnih priključaka. Najveći broj odnosi se na područje Sarajeva, Unsko-sanske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije.

Upravo iz SBŽ, pri čemu najviše problema imaju na Vlašiću, gdje se i nalazi najveći broj vikendica u ovoj županiji, stižu upozorenja da odlukom neće biti pogođeni samo vikendaši koji kradu struju.

– Danas imamo dosta problema s privremenim priključcima na struju za ljude koji su napravili kuće na vlastitoj zemlji. Općina Travnik dugo nije nikako dozvoljavala privremena rješenja, pa je onda jasno u kakvu bi situaciju bile dovedene obitelji s djecom. Imali smo prigovora i smatramo da se ne mogu u isti koš trpati ovakvi ljudi i vlasnici vikendica – kaže Nevzudin Vihrić, predsjednik Udruženja “Klub potrošača srednje Bosne”.

Novi zakon predviđa da će se svaka fizička osoba za koju se utvrdi da neovlašteno preuzima električnu energiju, prepravlja električne i mjerne uređaje kazniti novčanom kaznom od 200 do 1.500 KM. Iste kazne platit će i oni koji na svojoj nekretnini onemoguće pristup i održavanje elektroenergetskih objekata ili ako bez odobrenja elektroprivrednog društva priključe svoj objekt ili struju troše bez mjernih uređaja. Osim toga, visoke kazne čekaju i sve koji onemoguće službenim osobama očitanje mjernog sata, piše Avaz.

OGLASI

Loading