Select Page

DUGOPOLJE-BLIDINJE: Stećci na UNESCO listi do kraja 2014. godine

DUGOPOLJE-BLIDINJE: Stećci na UNESCO listi do kraja 2014. godine

Statistike potvrđuju kako je u BiH preko 60 tisuća stećaka, kamenih spavača, koji se u nekim vremenima nisu dovoljno čuvali pa su završili kao obično kamenje.

Posljednih godina, stećci se sve više čuvaju kao spomenici povijesne kulture srednjeg vijeka. Brojne su lokacije u mnogim krajevima a u Posušju ih je također veliki broj od Podbile i Ričine pa sve do Rakitna i Blidinja. Nedavno su ih, uz brojne izletnike, posjetili Splićani i Makarani, na tom visinskom krajoliku i zadivili su ljepoti i vrijednostima tih spomenika kulture u BiH i šire.

-Ovo su duboke potvrde naše starine i života. Stećak se ne smije rušiti i prenositi na druge lokacije a toga je bilo na sve strane, pripomenula je jedna od izletnica Zdravka Jurić iz Dalmacije. Stečke su posjetili i posuški umirovljenici i podržali sve što se čini da se zaštite i uvrste na UNESCO-ovu listu, kako je najavaljeno, do kraja 2014.godine.

stecci_unesco

Doznajemo kako će ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ove subote, 28.lipnja, na sjednici Vijeća ministara JI Europe u Ohridu predstaviti usvojene dokumente radi upisa stećaka na UNESCO-ovu listu radi nominacije na listu svjetske baštine iz BiH te iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Zanimljivo je istaknuti kako je od ukupno 70 tisuća evidentiranih kamenih spavača iz te ćetiri zemlje, čak 60 tisuća iz BiH. Značaj stećaka “osjeća” se na sve strane. pa i u posuškoim kraju gdje se pokreće bolje čuvanje što je već odrađeno i u samom gradu Posušju a u Rakitnu se spremaju “riješiti” slučaj stećaka na križu što je nedopustivo.

(Pero CRNOGORAC)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading