Select Page

Stanodavci u Mostaru nabijaju cijene jer studenti nemaju izbora

Stanodavci u Mostaru nabijaju cijene jer studenti nemaju izbora

Iznajmljivanje stanova u Mostaru prava je prilika za zaradu, najviše zbog velikog broja studenta koji dolaze studirati u grad na Neretvi. Budući da je broj smještajnih kapaciteta u studentskim domovima ograničen, većina ih je primorana plaćati smještaj u privatnim stanovima.

Cijene iznajmljivanja ovise o lokaciji, kvadraturi, a njihova visina pravda se čak i priključcima za kablovsku i internet, te instaliranom klimu.

Mostarskim podstanarima nude se stanovi u rasponu cijena od 200 do čak 1.500 KM. Primjerice, trosoban stan se može unajmiti za 350 KM, ali i za 800 ili pak 1.500 KM, dok je za jednosoban potrebno izvojiti od 200 do 600 KM.

Soba i pol

Za trosoban stan koji ima ”tri WC-a od kojih se u jednom nalazi velika kada, umivaonik, wc školjka, bide i priključak za perilicu rublja, u drugom tuš kabina, umivaonik i wc školjka, a u trećem umivaonik i wc školjka, te koji ima ugrađenih pet lima uređaja” potrebno je izdvojiti 800 KM na mjesec.Također, trosoban stan s kablovskim internetom, perilicom i dva balkona moguće je pronaći i za 350 KM.

Većina stanodavaca koji iznajmljuju stanove u Mostaru traže posebno plaćanje režija, te internet i kablovsku, imaju ugrađene klime, a nerijetko nude i grijanja na radijatore i drva.

U ponudi su i jednoipolsobni stanovi koji podrazmijevaju ulaznu zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), dnevnu sobu, prostor za objedovanje, sobu za jednu osobu, te WC.

Posljednih mjeseci u ponudi je i jedannovitet, a to je iznajmljivanje stanova na dan koje košta od 20 do 40 KM.

Ne studentima

U većini iznajmljenih stanova žive studenti, no postoje i oni stanodavci koji im ne žele iznajmiti stan, te u oglasima naglase kako većinom traže obitelji koje će tu živjeti duže vremensko razdoblje.

Također, stanodavci izbjegavaju studente zbog stigme da prave nerede, organiziraju tulume, a i zbog toga što je svake godine potrebno tražiti nove studente kojima će iznajmiti stan.

Druga strana medalje

Stanovi u oglasima zaista djeluju pristupačno. Međutim, vrlo često se događa da su stanovi u lošem stanu, te da u njima nedostaje namještaja ili je jako star i dotrajao.

Jedan od problema je i taj što klime često ne mogu ugrijati velike stanove, te su studenti primorani donositi dodatne grijalice od kuće, a samim tim i plaćati više struje za grijanje. Također, nerijetko su suočeni s vlagom u stanovima, a česti su slučajevi stanova s lošim otvorima i dotrajalim higijenskim čvorom.

No, stanodavce to ne brine jer studenti, kao glavna klijentela, često nemaju izbora.

Bljesak.info

OGLASI

Loading