Select Page

DVA MILIČEVIĆA OSVOJILI ZLATNU I BRONČANU MEDALJU NA SAJMU INOVACIJA U FRANCUSKOJ

DVA MILIČEVIĆA OSVOJILI ZLATNU I BRONČANU MEDALJU NA SAJMU INOVACIJA U FRANCUSKOJ

Posušanin Ivan Milićević dobio je zlatnu medalju za “bezbolnu injekciju” na sinoć završenom, najstarijem na svijetu, 117. Pariškom salonu inovacija “Concours Lépine”.

Bezbolnom se može označiti zbog toga što pacijent ne osjeti bol prilikom uboda iglom, kao i zbog “plavog straha” od kojeg “boluju i djeca i odrasli”, odnosno straha kada vide injekciju s iglom. Bol se ne osjeti, jer se ovom injekcijom najprije izvrši anestezija (u roku od 10-ak sekundi) i, ne dižući injekciju sa kože, igla uradi svoje.

Srebrenu medalju dobio je Ljubušak Sašenko Sadiković za ogradu koja sprečava snažnim vjetrovima da zaustavljaju saobraćaj i oštećuju vozila na mostovima i vijaduktima. Ograda liči na kutiju dužine mosta, koja na gornjem dijelu ima otvore za prihvat vjetra, koji usmjerava, odvodi u prostor ispod most. Sadiković je dobio i bronzanu medalju, za “vodilicu lanca” na motornim pilama za drvo. Novina je u tome što se umjesto mašinskog ulja koristi mazivo.

Brončanom medaljom nagrađen je još jedan Posušanin, Branko Milićević, koji je izumio je oslonac za pazuh, a koji bi se koristio na svim vrstama stolica, pokretnim i onim pričvršćenim u vozilima. Na ovaj način, kičma se oslobaća većeg dijela težine, koja najviše opterećuje donje pršljenove ljudi koji duže sjede za radnim stolom ili volanom.

Kao prethodne četiri, i petu nagradu od ukupno sedam, dobio je inovator iz Zapadnohercegovačkog kantona, Zoran Kutle iz Širokog Brijega. On je nagrađen medaljom Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata (AIFF) koje priređuje izložbu “Concours Lépine” od njenog postanka, 1901. godine.

Prof. dr Fikret Alić iz Tuzle dobio je brončanu medalju za nano-feromagnetični fluidni filter za odstranjivanje zagađujućih gasova i mikročestica iz različitih izvora, naročito iz motornih vozila, dok je Josip Gujić iz Visokog dobio medalju AIFF-a za graničnik za knjige na policama, koji se lako i brzo pomiče lijevo-desno, čuvajući knjige u najpovoljnijem, okomitom položaju.

Kao organizator, Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata dobilo je status udruženja od javnog interesa 2012. godine, nagradu Akademije moralnih i političkih nauka, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.(Fena)

OGLASI

Loading