Select Page

Džaferović nije sretan sa sastankom u Zagrebu: Hrvatska i Srbija su potpisnice Dejtona jer su obje agresori na BiH

Džaferović nije sretan sa sastankom u Zagrebu: Hrvatska i Srbija su potpisnice Dejtona jer su obje agresori na BiH

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako ne vidi problem u tome da se hrvatski dužnosnici sastaju sa čelnicima političkih stranaka iz njegove zemlje pa na taj način tretira i susret hrvatskog premijera s čelnicima HDZ BiH i SDA.

– Ako je tako, a jest, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana (Predsjedništva BiH) i zaobilazi predsjedavatelja i instituciju, je povreda institucije, izjavio je Džaferović za televiziju N1 komentirajući zagrebački susret Andreja Plenkovića s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Na pitanje o tome kako vidi Plenkovićevu poruku u govoru sudionicima Opće skupštine Ujedinjenih naroda da je vrijeme za reviziju postignuća Daytonskog sporazuma i njegove izmjene, Džaferović je odgovorio konstatacijom kako je za njega to unutarnje pitanje BiH.

– Srbija i Hrvatska jesu potpisnice (Daytonskog sporazuma) i one imaju samo jednu obvezu, jer su obje sudjelovale u agresiji na BiH i zato su potpisnice, a to je da bez ikakvih prava poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ne poduzimaju nikakvu radnju da bi to ugrozili. U našem ustavu piše da se izmjene mogu vršiti kada imate dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH. Neka nas puste da radimo svoj posao. Veoma važno je da Hrvatska i BiH imaju što moguće bolje odnose jer prijateljski odnos nadilazi sva moguća otvorena pitanja koja imamo, a imamo brojna, kazao je Džaferović.

Potvrdio je i kako će sva tri člana Predsjedništva BiH u utorak biti u Bruxellesu kako bi s dužnosnicima Europske unije razgovarali o provedbi reformi.

OGLASI

Loading