Select Page

EK: 165,8 milijuna eura za potporu reformama u BiH

EK: 165,8 milijuna eura za potporu reformama u BiH

Europska komisija je 15. prosinca usvojila Indikativni strateški dokument za Bosnu i Hercegovinu kojim su utvrđeni prioriteti za financijsku potporu Europske unije za razdoblje 2014. -2017, s ciljem pružanja potpore Bosni i Hercegovini na njenom putu ka europskim integracijama.

EU planira podržati sektorske reforme u iznosu od 165,8 milijuna eura u sljedećim sektorima: demokracija i upravljanje; vladavina prava i temeljna prava; konkurentnost i inovacije: lokalne razvojne strategije te obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

Sredstva će biti dostupna putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Vlasti Bosne i Hercegovine su bile uključene u određivanje ključnih područja koje će imati najveće koristi od ove pomoći, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

U ovom procesu konzultirani su Europski parlament i države članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i financijske institucije. Komisija je spremna proširiti IPA podršku i na druge sektore, uključujući i one u kojima je dodjela dodatnih sredstava opravdana, kada Bosna i Hercegovina usvoji relevantne državne strateške dokumente.

“Ova pomoć stiže u veoma važno vrijeme za Bosnu i Hercegovinu. Njome će se podržati obnovljeni pristup Europske unije, kao i provedba reformi koje će imati izravan učinak na građane i pomoći državi da krene naprijed na putu ka EU”, izjavio je europski povjerenik za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johannes Hahn.

poskok.info

OGLASI

Loading