Select Page

Elektroprivreda HZ HB raspisala poziv za izradu studije potencijala za vjetropark u Općini Posušje!

Elektroprivreda HZ HB raspisala poziv za izradu studije potencijala za vjetropark u Općini Posušje!

Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB) raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vjetra za vjetropark Poklečani u općini Posušje, navodi se u obavještenju na stranici kompanije. Ukupna procjenjena vrijednost ugovora je 22.000 KM.

Rok za dostavljanje ponuda za nabavku usluga izrade studije potencijala vjetra za vjetropark Poklečani je 10. srpanj 2019. godine, a ponude će biti otvorene istog dana, navodi se u obavještenju.

Kriterij za dodjelu ugovora će biti najniža cijena, a odabrani izvođač će imati rok od osam mjeseci da završi izradu studije.

Tehnički uvjeti za sudjelovanje u tenderu su detaljno opisani u tenderskoj dokumentaciji, dok ekonomski i financijski uvjeti ne postoje, stoji u obavještenju. Plaćanje se vrši u roku od 30 dana nakon završetka usluga u ugovorenom obimu.

Prema ranijim izvještajima, EPHZHB dobila je koncesiju za izgradnju i korištenje VE Poklečani prije pet godina. Ugovor o koncesiji potpisan je 7. lipnja 2014. godine.

Prema tom ugovoru, koncesionar treba izgraditi i koristiti postrojenja za pretvaranje energije vetra u električnu energiju, snage od 5 MW po lokaciji, na najviše 36 lokacija na lokalitetu Poklečani, navodi se u ranijim izveštajima.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u travnju 2010.donijela odluku kojom se EPHZHB zadužuje da “nastavi i intenzivira aktivnosti” na pripremama za izgradnju vjetroparka Poklečani snage 72 MW. Prema toj odluci, okvirni rok za završetak izgradnje je bio kraj 2014., piše ekapija.

Prema ranijim izvještajima, EPHZHB je u ožujku 2018. pustio u rad vjetropark Mesihovina, prvi u Bosni i Hercegovini, kapaciteta 50,6 MW. Izgradnju ovog vjetroparka pomogla je njemačka razvojna banka KfW zajmom od 71 mil EUR. Ukupna vrijednost projekta bila je oko 82 mil EUR.

U srpnju 2018. godine, EPHZHB je položio kamen temeljac za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (HE) Vrilo snage 66 MW na rijeci ponornici Šuici u općini Tomislavgrad, čije se puštanje u rad očekuje 2023.

U studenom 2018. godine, Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB-a, je rekao je da će kompanija nastaviti sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uključujući i VE Velika Vlajna/Jastrebinka, kao i pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.

Vrisak.info

OGLASI

Loading