Select Page

Europska unija dala “zeleno svjetlo” Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

Europska unija dala “zeleno svjetlo” Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

Vijeće Europske unije preporučilo je danas da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je BiH ispunila tražene uvjete.

– S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. prosinca, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom – kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku.

Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu.

Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

U prvom redu da provede presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

EU je u prosincu prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija.

Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

vecernji.ba

OGLASI

Loading