Select Page

Jeste li kupili markicu Zavoda, 46.200 građana Zapadnohercegovačke županije jesu!?

Jeste li kupili markicu Zavoda, 46.200 građana Zapadnohercegovačke županije jesu!?

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke već desetu godinu zaredom omogućava svojim osiguranicima da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu mogu plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite u vidu godišnje premije.

Iz Zavoda podsjećaju kako je svaka osigurana osoba koja je prijavljena na obvezno zdravstveno osiguranje preko Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽZH kupnjom markice oslobođena plaćanja participacije za preko 130 usluga koje se pružaju u domovima zdravlja u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i drugim ugovornim ustanovama Zavoda, pod uvjetom da joj je zdravstvena iskaznica ovjerena. Također ističu kako premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da osiguranik nema markicu, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu. Tako markicu osiguranici ZZO ŽZH već godinama prepoznaju kao pogodnost da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu, sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite mogu platiti u vidu godišnje premije.

Istraživanje

S obzirom na aktualnost ovog vrlo važnog pitanja za građane Zapadnohercegovačke županije, ABCportal iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke doznaje koliko je građana ŽZH već dosada kupilo markicu, kakav je postotak u odnosu na prošlu godinu kao i druge pojedinosti vezane za ovu problematiku.

Iako je u Zavodima HNŽ i HBŽ rok za nabavu markica do kraja veljače, iz Zavoda podsjećaju da osiguranici ZZO ŽZH markicu mogu nabaviti do kraja ožujka 2015. godine što se već godinama prepoznaje kao iznimna pogodnost.

U redovitom roku predviđenom za distribuciju, točnije do 31.ožujka 2015.godine, premiju u ŽZH mogu uplatiti i preuzeti sve osigurane osobe prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje kojima je izdana zdravstvena iskaznica. Po isteku redovitog roka predviđenog za distribuciju markica, premiju će moći kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu imale zdravstveno osiguranje) na zdravstveno osiguranje i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave.

Prema evidenciji Zavoda, u nepuna tri mjeseca koliko se distribuira premija za 2015. godinu, u ŽZH izdano je cca 46.200 markica, od toga najviše u Širokom Brijegu 18.200, Ljubuškom 13.600, te u Grudama i Posušju podjednako, po 7.200, doznaje ABCportal.info. Ako se uzme u obzir da je prošle godine na području Županije Zapadnohercegovačke ukupno distribuirano 53.451 markica, od toga u Širokom Brijegu- 21.104, u Ljubuškom 15.705, u Posušju 8.485 te u Grudama 8.242 markica, potvrđujemo teoriju da pripadamo mentalitetu koji sve čini u zadnji tren, te se najveće gužve u područnim uredima ZZO ŽZH očekuju u posljednja dva tjedna mjeseca ožujka.

Premija nije obvezna

Iz Zavoda podsjećaju da premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da osiguranik nema markicu, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu.

S druge strane, ukoliko ima markicu i ovjerenu zdravstvenu iskaznicu , oslobođen je plaćanja participacije za preko 130 zdravstvenih usluga koje su se ranije morale plaćati participacijom.

Cijena godišnje premije za 2015. godinu, kao i ranijih godina je, 20 KM po osiguranoj osobi, dok primjerice osiguranici u Hercegbosanskoj županiji za premiju moraju izdvojiti 30 KM . Korisnici stalne socijalne potpore oslobođeni su plaćanja premije osiguranja, uz predočenje dokaza odnosno prijave na osiguranje preko nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Markice, odnosno premije osiguranja za 2014. godinu distribuirat će se prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, u svim područnim uredima Zavoda do 31.ožujka 2015.godine.

Po isteku redovitog roka predviđenog za distribuciju markica, premiju moći će kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu imale zdravstveno osiguranje) na zdravstveno osiguranje i to najkasnije 30 dana od dana prijave.

Cijena premije osiguranja za 2015. godinu, kao i ranijih godina, je 20 KM po osiguraniku.

ZZO ŽZH stoga i ovim puterm poziva sve osiguranike da iskoriste razdoblje od sljedećih dva i pol tjedna, odnosno 12 radnih dana za nabavu markica jer naknadno, izvan predviđenog roka, nitko osim prvoprijavljenih na zdravstveno osiguranje neće moći kupiti premiju.

ABCportal.INfo

OGLASI

Loading