Select Page

Europski parlament raspravljat će o hitnoj rezoluciji o Šešelju

Europski parlament raspravljat će o hitnoj rezoluciji o Šešelju

Na dnevnom redu Europskog parlamenta sljedećeg tjedna će se naći rezolucija “Srbija: slučaj optuženog ratnog zločincaŠešelja” koju je predložio hrvatski eurozastupnik, HDZ-ovac Andrej Plenković.

“Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Europskom parlamentu održanoj danas u Bruxellesu usvojen je prijedlog Kluba Europske pučke stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije ”Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja’”, izvijestili su iz Europske pučke stranke.

Cilj je osuda ponašanja Vojislava Šešelja

Dodaju da je cilj te hitne rezolucije “osuda ponašanja i ratno-huškačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijećaMeđunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu”.

“Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta ‘Velike Srbije’ – uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji”, stoji u priopćenju Europske pučke stranke.

Izvrstan uspjeh

Smatraju da je uvrštavanje ove rezolucije na dnevni red Parlamenta “izvrstan uspjeh” te to objašnjavaju činjenicom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama. Dok danas počinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, sljedećeg tjedna će biti održana rasprava u Europskom parlamentu i glasovanje o rezoluciji.

“Zastupnik Plenković očekuje da će prijedlog rezolucija dobiti podršku većine zastupnika u Europskom parlamentu”, zaključuju u priopćenju iz Europske pučke stranke.

OGLASI

Loading