Select Page

Evo kako je Raguž odgovorio na Halilovićev militantni istup na FTV-u

Evo kako je Raguž odgovorio na Halilovićev militantni istup na FTV-u

U sinoćnjoj dijaloškoj emisiji Federalne televizije predstavili su se tri kandidata za bošnjačkog i jedan za hrvatskog člana Predsjedništva BiH; neovisni kandidat dr Musatafa Cerić, kandidat BPS-a Sefer Halilović, kandidat SDP-a Bakir Hadžiomerović, te kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž.

Emisija će, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, biti upamćena, uz ostalo i po militantnom istupu, bivšeg zapovjednika Armije RBiH Sefera Halilovića, koji je kazao kako je “Bosna još uvijek u opasnosti od velikosrpskog i velikohrvatskog hegemonizma, te da Bošnjacima treba vratiti vojni rok, jer neće znat pušku nosit za obranu”.

Kazao je i kako Zagreb i Beograd još uvijek “sanjaju velikohrvatske i velikosrpske snove, a u biti u Haagu je osuđena i RS i Herceg Bosna i moramo se vratiti na Republiku BiH”

Hrvatska javnost u BiH očekivala je kako će kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ 1990. osuditi Halililovićevu ratničku retoriku i odgovoriti jezikom činjenica; da su Hrvati u Federaciji BiH majorizirani od strane bošnjačkih političkih elita i žrtve velikobošnjačkog hegemonizma, te da jedino traže zaustavljanje majorizacije i traženje jednakopravnosti s druga dva naroda u BiH.

No, Ragužev odgovor bio je drugačiji.

-Svi trebamo ustati da Bošnjaci ne osjećaju nekakvu vrstu neprijateljstva, ja to želim ovdje jasno manifestirati, ovdje večeras, ne mogu doživljavati Hrvatsku kao neprijatelja kad je ona punopravna članica EU, koja je sad tu došla i postoje neki kriteriji i standardi koji moraju da se poštuju od strane Hrvatske kad je u pitanju odnos, ja vjerujem da će biti poštovani, i da smo ostavili iza sebe negativna iskustva i poučeni tim lekcijama trebamo otvoriti novu stranicu, kazao je Raguž.

1658497_563336303795195_8770165815969666701_o

U biračkim odborima ispred Sefera Halilovića – članovi HDZ 1990

Ovakva, u najmanju ruku, mlaka reakcija od strane kandidata za “hrvatskog ” člana Predsjedništva BiH i ne čudi, budući da se u biračkim odborima ispred Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović stoje upravo članovi HDZ 1990. A poznato je da se Sefer Halilović i njegova stranka zalažu za ukidanje županija i negiraju zločine nad Hrvatima (poput onog u Grabovici).

Raguž je, također, rekao da kada bude izabran kao Hrvat u Predsjedništvo BiH, da želi zastupati sve građane BiH. Raguž se složio s konstatacijom voditeljice emisije Duške Jurišić kako su se do sada članovi Predsjedništva ponašali tako da predstavljaju samo svoje narode, te dodao “i to treba mjenjati”.

Ragužu je replicirao Bakir Hadžiomerović, podsjećajući ga kako je osam godina govorio kako je Željko Komšić nelegitimni hrvatski član Predsjedništva BiH jer je izabran bošnjačkim glasovima, a sada zagovara građanski koncept.

-Službena politika dva HDZ-a je osam godina govorila kako je Željko Komšić nelegitimni član Predsjedništva BiH jer je izabran glasovima Bošnjaka. Sada na jednom govorimo o građanskom konceptu. Martine, dakle, to je činjenica. Ja zagovaram taj građanski koncept. Meni su ljudi nedavno u zapadnoj Hercegovini rekli kako je došlo vrijeme da mi Hrvati glasamo za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je Hadžiomerović.

HMS

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading