Select Page

Evo za koliko će cigarete biti skuplje od 1. siječnja

Evo za koliko će cigarete biti skuplje od 1. siječnja

U Bosni i Hercegovini od 1. siječnja cigarete će poskupjeti do 35 feninga, ovisno o proizvođaču. Tako će prosječna cijena kutije s prvim danom sljedeće godine iznositi 4,50 maraka, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle iznositi i do 5,5 KM po kutiji.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u izjavi za Dnevni avaz kazao je da proizvođači cigareta do 30. studenog Upravi moraju dostaviti nove cijene. Tek tada će biti poznato koliko će koji proizvođač povećati cijenu.

“U svakom slučaju, ako proizvođači i distributeri koji formiraju cijene odluče ukupno novo porezno opterećenje prevaliti na krajnjeg potrošača, kutija cigareta trebala bi poskupjeti za 0,35 KM. Ali, to hoće li svi oni prevaliti ukupno porezno opterećenje na krajnjeg potrošača ili će kalkulaciju novih cijena uraditi na drugačiji način, ovisi od poslovne politike svake tvrtke, a točne informacije o tome imat ćemo za koji dan”, potvrdio je Kovačević.

Prema usvojenoj odluci koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. siječnja 2017. minimalna akciza iznosit će 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za kutiju cigareta, navedeno je iz Upravnog odbora UNOBiH.

“Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. siječnja kako bi se obračunala razlika”, navode iz UO UNOBiH.

Nakon usvajanja Zakona o akcizama u BiH 2009. godine bilo je predviđeno da naša zemlja tijekom nekoliko godina postepeno povećava visinu akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla razinu od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po pakiranju, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o akcizama u BiH.

“U 2017. godini minimalna akciza na pakiranje cigareta iznosit će 2,42 KM, što znači da još nismo dostigli tu minimalnu akcizu u EU. Ali, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji, tako da bi BiH kako bi dostigla minimalnu akcizu u zemljama članicama EU, trebala i u narednim godinama povećavati akcize na duhan i duhanske prerađevine”, pojasnio je Kovačević.

prvi.tv

OGLASI

Loading