Select Page

FAZ – održana radionica o smilju

FAZ – održana radionica o smilju

Stručno-znanstvena radionica na temu ”Smilje” održana je jučer u Mostaru, u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar.

Na radionici se raspravljalo o tekućim problemima koji muče uzgajivače smilja, posebice o kvalitativnom sastavu eteričnog ulja od smilja, ekološkoj nasuprot konvencionalnoj proizvodnji smilja te o problemima plasmana eteričnog ulja od smilja na tržište, priopćeno je iz FAZ-a.

Nakon predavanja oko uzgoja i prerade smilja otvorena je javna tribina na kojoj su sudionici radionice mogli postavljati pitanja, kako predavačima, tako i stručnjacima.

U sklopu radionice predstavljen je priručnik “Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja” izdavačke kuće Algoritam Stanek.

Priručnik obuhvaća elemente u procesu uzgoja i prerade smilja čiji se sadržaj isključivo odnosi na ekološku proizvodnju koja je na tržištu najpoželjnija.

Čitatelj će se upoznati s pravilnim načinom u pristupu oblikovanja tih elemenata kako bi nasad smilja u konačnici bio zdrav, uspješan i da zadovoljava kriterije za preradu.

Sadržaj obuhvaća proces uspostavljanja nasada smilja kroz pripremu tla, proizvodnju presadnica i njihovu sadnju.

Također su obrađena poglavlja kultivacije kroz gnojidbu, zalijevanja, tretiranja od bolesti i štetnika, žetve, destilacije i dobivanja eteričnog ulja od smilja, te ekonomsko- financijske analize proizvodnje smilja.

Svaka cjelina obrađena je od relevantnih autora specijaliziranih za svaku od navedenih sadržajnih cjelina, navodi se u priopćenju.

Večernji.ba

OGLASI

Loading