Select Page

Predsjedništvo odgovorilo Europi: Spremni na reforme

Predsjedništvo odgovorilo Europi: Spremni na reforme

“Predsjedništvo BiH spremno je, sukladno zaključcima Vijeća za vanjske poslove Europske unije, pripremiti i usuglasiti pisanu izjavu kojom BiH iskazuje spremnost na provedbu nužnih reformi u procesu europskih integracija”, stoji u izjavi kojom je Predsjedništvo pozdravilo zaključke Vijeća za opće poslove Europske unije koje je na sastanku u Bruxellesu potvrdilo perspektivu članstva BiH u Europskoj uniji, uz uvjet provedbe novog pristupa reformama u toj zemlji kojim je definiran i redosljed koraka za napredak u procesu europskih integracija.

Na potvrdu državnom parlamentu

Predsjedništvo BiH je prihvatilo zaključak ministara vanjskih poslova zemalja EU-a kako bi takvu izjavu trebali potpisati i lideri stranaka a potvrdio bi je i državni parlament.

Naveli su kako će se založiti i inicirati da nakon potpisivanja izjave i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju odgovarajuća tijela vlasti u BiH u konzultacijama s EU utvrde početni plan reformi temeljen na Kopenhagenškim kriterijima što se posebice odnosi na socijalne i gospodarske reforme.

Ukoliko se potpiše izjava, jer se od dužnosnika bih traži potpis da će ostvariti zacrtano, nakon toga bi Vijeće Europske unije donijelo odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU koji je parafiran još 2007. godine a do danas nije stupio na snagu.

Većina mjera definirana je u dokumentu pod nazivom “Sporazum za rast i zapošljavanje” koji su ranije ove godine zajednički utvrdile bosanskohercegovačke vlasti i delegacija EU-a u BiH. Provedbom predloženih mjera stvorile bi se pretpostavke za podnošenje kandidature za članstvo BiH u Europskoj uniji, konstatirano je u izjavi Predsjedništva BiH.

Novi pristup Bosni i Hercegovini sadrži set zadataka od koji je na prvom mjestu ekonomija, koja je skinula s ”trona” presudu ‘Sejdić-Finci’. Nju također treba riješiti, ali europski dužnosnici smatraju oboga puta da ekonomija mora biti na prvom mjestu.

bljesak.info

OGLASI

Loading