Select Page

FBiH dobila ”korona-zakon”

FBiH dobila ”korona-zakon”
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u četvrtak kasno navečer na izvanrednoj online sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed globalne pandemije koronavirusa.

Kolokvijalno nazvan korona-zakon, ovaj akt predložen je, prema obrazloženju Vlade FBiH, u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po gospodarstvo Federacije, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u sljedećem razdoblju nastati kao posljedica stanja nesreće s obzirom na to da je veliki broj gospodarskih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja.

Ovim zakonom propisuju se: subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, prekid svih upravnih, parničnih, izvanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerenstvenim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa te uspostava Jamstvenog fonda.

Vlada Federacije BiH je također održala njezinu sjednicu na kojoj je utvrdila svoje amandmane na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Budući da je ona predlagač zakona, amandmani su automatski postali sastavni dio prijedloga tog akta. Jednim od ovih amandmana je, s ciljem jačanja financijske discipline, predloženo smanjenje sa 90 na 60 dana nakon prestanka stanja nesreće razdoblja u kojem neće biti obračunavane zatezne kamate na javne prihode.

Predložen je i amandman po kojem je Razvojna banka FBiH dužna kvartalno izvještavati Vladu FBiH o upravljanju Fondom za osiguranje kredita, a Vlada će u roku od 15 dana po završetku kvartala, taj izvještaj dostaviti Parlamentu FBiH. Na ovaj način je osigurana transparentnost korištenja sredstava Fonda, obrazloženo je iz Vlade.

Vlada nije prihvatila mnoštvo amandmana, izuzev nekolicine djelomično, koje su na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uložili neki zastupnici Zastupničkog doma ili zastupnički klubovi. Ti amandmani nisu dobili većinsku podršku ni u sinoćnjem izjašnjavanju Doma u cjelini.

Osim korona-zakona, zastupnici su na ovoj sjednici većinom glasova prethodno odobrili i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog proračuna, usko povezanog s budućim zakonom.

jabuka.tv

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading