Select Page

Stiže upitnik EU: Hoće li tri naroda moći usuglasiti odgovore?

Stiže upitnik EU: Hoće li tri naroda moći usuglasiti odgovore?

Nepunih deset mjeseci otkako je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović službeno predao zahtjev BiH za dobivanje kandidacijskoga statusa za članstvo u Europskoj uniji, europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn donijet će u Sarajevo upitnik s više od 3000 pitanja na koja bh. vlasti trebaju odgovoriti u idućem razdoblju.

To neće biti nimalo lak zadatak, što potvrđuju i iskustva drugih zemalja u procesu pristupanja EU. Odgovori će zapravo predstavljati analitičku snimku stanja u svim ključnim oblastima u BiH, od politike, ekonomije, društvenih djelatnosti do obrazovanja, pravosudnoga sustava, zdravstva. Dakle, svih segmenata života i rada u BiH.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.

U slučaju BiH, brzina i kvaliteta odgovora pokazat će i kako funkcionira nedavno uspostavljeni Mehanizam koordinacije u zemlji, javlja Vecernji.ba. Različita su u BiH i očekivanja od nove faze pristupanja Uniji.

Iako se formalno svi izjašnjavaju pozitivno o napretku, izjave potvrđuju kako prioriteti nisu svima isti. Političari iz Republike Srpske naglasak stavljaju na potrebu poštivanja ustavnih ovlasti, posebno entiteta u pripremi odgovora.

Bošnjački lider, a posebno član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, poručuje kako se BiH mora fokusirati na socijalne i ekonomske reforme, reformu uprave i izgradnju infrastrukture, ističući da će biti teško postići dogovor o temeljitoj reformi Ustava u BiH.

Za Hrvate je pak izborna reforma ključno pitanje, bez čega nema ni političke ni bilo koje druge stabilnosti nužne na europskom putu BiH.

Zahtjevi i očekivanja Europske unije vrlo su jasna. Kvaliteta i brzina odgovora na upitnik njima će poslati poruku je li BiH istinski spremna i opredijeljena ubrzati svoj europski put i tijekom iduće godine dobiti kandidacijski status. Zato je i dolazak povjerenika Hahna više podsjećanje na obveze nego razlog za slavlje.

jabuka.tv

OGLASI

Loading