Select Page

Federalni Dom naroda usvojio zakon o ujednačavanju mirovina u OS BiH, veće naknade i za braniteljsku populaciju

Federalni Dom naroda usvojio zakon o ujednačavanju mirovina u OS BiH, veće naknade i za braniteljsku populaciju

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na jučerašnjoj sjednici Zakon o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ovaj akt predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminiranja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u razdoblju do 2018. godine.

Ukratko, taj dio vojnih umirovljenika bio je diskriminiran i primao manju mirovinu, ali će ova nepravda biti otklonjena novim zakonom. Prijedlog tog akta odobrio je nedavno i Zastupnički dom čime su se stekli uvjeti za objavljivanje u Službenim novinama i stupanje na snagu.

Veće naknade i za razvojačene branitelje

To vrijedi za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, usvojen također bez mnogo rasprave na jučerašnjoj sjednici Doma naroda nakon nedavnog pozitivnog izjašnjavanja i Zastupničkog doma, prenosi Fena.

Razlog za donošenje ovog akta, prema Vladinom obrazloženju, je prvenstveno mijenjanje uvjeta u pogledu maksimalnih prihoda koje podnositelj zahtjeva može imati da bi dobio pravo na novčanu egzistencijalnu braniteljsku naknadu. Navedeni uvjet se mijenja iz dosadašnjih 50% najniže mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine isplaćene u prosincu 2018. godine, pa sada glasi “50% najniže mirovine isplaćene u prosincu prethodne godine”.

Ovo je predloženo radi stalnog porasta indeksa potrošačkih cijena i usklađivanja mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novim zakonom briše se ranije definirani ukupan iznos (50.000.000 KM) potrebnog proračunskog novca za godišnju isplatu egzistencijalnih mjesečnih naknada razvojačenim braniteljima koji su stekli pravo na tu prinadležnost.

Mjesečna egzistencija

“Utvrđeni iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade 5 KM usklađivat će se u visini zbira 50% posto porasta potrošačkih cijena i 50% posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini (švicarski model)”, navela je Vlada kao predlagač.

Osim navedena dva zakona iz braniteljskog sektora, u dosadašnjem dijelu sjednice Doma naroda usvojen je i Zakon koji do 30. lipnja 2025. godine produžava rok u Federaciji za važenje certifikata kao platežnog sredstva prilikom kupovine stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Vrisak.info

OGLASI

Loading