Select Page

FBiH planira isplaćivati mirovine iz riznice

FBiH planira isplaćivati mirovine iz riznice

Vlasti u Federaciji BiH razmatraju mogućnost da se isplata mirovina potpuno vezuje uz riznicu, odnosno proračun, nakon što je analizama utvrđeno kako je sadašnji sustav isplata, koji se godinama formalno oslanjao na Zavod mirovinskog osiguranja, a suštinski ovisio o FBiH, doveden do granica održivosti, piše Večernji ist BiH. Takav prijedlog o kojemu se dulje razmatra je naišao djelomično na riječ kritika udruženja umirovljenika koji strahuju kako bi u slučaju provođenja linearnih ušteda i njihove mirovine doživjele udar.

MIO kao pošta

Potvrdila je to i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević koja smatra kako je sustav sa 150 milijuna KM financijske rupe postao neodrživ, te da bi se trebalo intervenirati u novi Zakon o MIO-u.

“Naš Fond MIO po sadašnjem zakonskom rješenju nalazi se na pola puta i mi se oko toga pitanja moramo opredijeliti ili je na proračunu ili, pak, nije. Sada je stanje postavljeno tako da se doprinosi za mirovine uplaćuju u riznicu, iznos koji nedostaje podmiruje Vlada, nakon čega novac prebacujemo Zavodu i oni isplaćuju mirovine. Fond u toj situaciji nema nikakvu odgovornost i postavlja se pitanje koja je njegova uloga”, rekla je ministrica Milićević. Objasnila je kako osobno zagovara da mjesto uplate treba biti i mjesto isplate mirovina.

“Ja osobno zagovaram da ako novac ide u riznicu, onda prikupljanje i isplata mora biti vezana uz riznicu”, dodala je ministrica. Do apsurda je dovedena situacija kada su se iz Fonda MIO, navodno, protivili zaduženju, a da istodobno nisu imali dovoljno novca kako bi isplatili mirovine svojim korisnicima te su za potrebe javnosti za to optužili Vladu FBiH kako bi se opravdali pred umirovljenicima i pri tome su prešutjeli kako su se i ranije zaduživali.

“Oni su se i dosad zaduživali, samo su očekivali da netko drugi preuzme tu odgovornost, a da se oni predstavljaju kako se dogovaraju s umirovljenicima, obećavati povećanje koje, nažalost, nije realno”, objasnila je ministrica i dodala da je najveći problem nastao zbog dva povećanja mirovina za koje nije bilo pokrića i zbog čega je sada cijeli sustav ugrožen zbog tog predizbornog poteza.

Prosjek 40 godina

Upravo zbog neodrživosti sustava, vlasti FBiH planiraju reformu Zakona o MIO. Najprije će se to odnositi na podizanje dobnih granica za umirovljenje u cilju duljeg ostanka u svijetu rada i viših mirovina radi dužeg ostvarenog staža. Ova je mjera prirodan odgovor na proces starenja stanovništva. No, mijenjat će se i osnova za izračun.

Naime, najprije se u FBiH uzimao prosjek 10 najboljih godina s plaćama za izračun mirovine, nakon čega se broj godina koji se uzimao kao osnova za izračun povećavala, dok se od 2016. planira da će mirovinska osnova za osobe koje dočekaju završetak radnog staža biti prosječna zarađena plaća tijekom 40 godina mirovinskog osiguranja.

vecernji.ba

OGLASI

Loading