Select Page

Prvo Izborni zakon pa tek onda Vlada Federacije BiH

Prvo Izborni zakon pa tek onda Vlada Federacije BiH

Čelnici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, zajedno sa suradnicima, zaključili su jučer kako vlast na državnoj razini treba uspostaviti prema već potpisanom sporazumu. Ostalo je, međutim nejasno, jesu li izaslanstva dviju stranaka razgovarala o formiranju nove Vlade Federacije BiH te izmjenama Izbornog zakona BiH kao uvjetu HDZ-a i HNS-a za uspostavu vlasti na razini Federacije BiH. O tome je za RTV Herceg-Bosne govorio Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Federacije BiH istaknuo je da se na spomenutom sastanku razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

„Izborni zakon je prevažan nama u HNS-u. Rekli smo da je provedba presuda Ustavnog suda prethodno pitanje koje bi trebali riješiti u uspostavi pravne države. Spominjali smo pitanje legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda pa tako i Hrvata, ali nikakvih konkretnih dogovora po tom pitanju nije bilo“, rekao je Čavara dodajući kako je dogovoreno da HDZ BiH i HNS uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji uključuje Predsjedništvo BiH, Domove naroda i Grad Mostar.

Upitan je li HDZ BiH ostao pri stavu da nove Vlade Federacije BiH neće biti sve dok ne dođe do izmjena Izbornog zakona Čavara je kazao da je nužno stvoriti pravnu državu i omogućiti pravo na legitimno predstavljanje pa tek onda razgovarati o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

„Pa naravno. Mi prvo moramo uspostaviti pravnu državu. Teško je bilo tvrditi postoji li ona – ili ne postoji, ali ukoliko su rezultati izbora i sami izbori bili provedeni po Izbornom zakonu koji nije u skladu s Ustavom BiH to nam onda pokazuje da imamo situaciju koja nije u skladu s Ustavom BiH“, rekao je Čavara.

-Voljom Bošnjaka izabrana su dva bošnjačka člana u tročlanom Predsjedništvu; na mjestu hrvatskog člana bošnjački je predstavnik što je paradoksalno i neprihvatljivo hrvatskom narodu. Mi u takvom okolnostima ne možemo ići u sljedeći izborni ciklus jer bi to bilo suludo i samoubilački, naglasio je Čavara napominjući kako je nužno izmijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje te time legitimirali izbori, a onda se može uspostaviti vlast, dodao je Čavara.

Predsjednik Federacije BiH naglasio je da se na sastanku visokih izaslanstva HDZ-a BiH i SDA razgovaralo o tome kako osigurati normalno funkcioniranje svih sustava koji se tiču stanovnika FBiH te realizacija investicija.

Govoreći o suštini sastanka Čavara je istaknuo da se razgovaralo o tome kako smanjiti tenzije između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

„Iako to djeluje kao fraza, jako je važno da se ne prestane razgovarati i da se razgovara o svim pitanjima koja terete dva naroda. Mi smo Federaciju BiH uspostavili na ravnopravnosti Hrvata i Bošnjaka. Kasnije se odlukom Ustavnog suda i uvođenjem konstitutivnosti Srba situacija dodatno usložnila jer znamo kako se popunjavaju ta mjesta – to nisu srpski nego bošnjački predstavnici, tako da imamo niz problema koje treba riješiti“, rekao je Čavara koji smatra da te probleme treba riješiti kroz promjene Izbornog zakona kako bi osigurali legitimno predstavljanje na svim razinama.

Dopredsjednik HDZ-a BiH u razgovoru za Televiziju Herceg-Bosne kazao je kako je na snazi još jedan paradoks jer, kako kaže, SDA ne želi donijeti ANP dok su još uvijek srpski predstavnici u Vijeću ministara SDS i PDP, a to pitanje „guraju“ na odlučivanje u Predsjedništvo BiH, gdje mu nije mjesto.

„SDA, SDS i PDP ne žele da se ANP donese na Vijeću ministara u ovom periodu. S druge strane, SDA i drugi bošnjački član Predsjedništva inzistiraju da se to donese na Predsjedništvu, a to nije mjesto odlučivanja po pitanju ANP-a“, rekao je Čavara.

Upitan tko je odgovoran što ni godinu dana nakon održavanja općih izbora BiH još uvijek nema formiranu vlast Čavara je rekao kako je jasno da SDA ne želi formirati Vijeće ministara SNSD-om, izbornim pobjednicima u Republici Srpskoj.

„SDA ne želi formirati Vijeće ministara sa SNSD-om, izbornim pobjednicima u RS, te njihovim koalicijskim partnerima pa se izmišljaju određene vrste kriza kako bi se prikrila takva situacija. Time žele prebaciti krivnju, malo na srpski – malo na hrvatski narod, ali mislim da ta situacija ne može dugo trajati. Predstavnici međunarodne zajednice gube strpljenje za takvo ponašanje pa ćemo morati tražiti iskorak po pitanju stabiliziranja stanja“, naglasio je Čavara.

Govoreći o tome vidi li izlaz iz krize Čavara je istaknuo kako je predstavnicima HDZ-a BiH i HNS-a primarno tražiti rješenja koja će osigurati normalan život na ovim prostorima.

„Naravno da mi nismo ti koji sami možemo upravljati procesima, ali u onom dijelu u kojem sudjelujemo tražimo rješenja i kompromis između sve tri strane kako bi definirali provođenje odluka Ustavnog suda, brže se kretali na putu ka EU i NATO-u te kako bi osigurali što veće investicije u gospodarstvo.

Predsjednik Federacije BiH kazao je da su se predstavnici HDZ-a BiH i SDA dogovorili da će te dvije stranke novi sastanak imati sredinom listopada kako bi tražili rješenja za sve dileme ili neriješena pitanja između dva naroda i dvije stranke.

-Tražimo način kako osigurati da odobrena sredstva za razvitak gospodarstva i infrastrukturne projekte ne čekaju kako ne bismo plaćali penale za nerealizaciju određenih sredstava koje smo povukli iz međunarodnih institucija čime bismo i u ovim okolnostima osigurali što normalniji život, kazao je Marinko Čavara.

Vecernji ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading