Select Page

Općine u FBiH traže više novca od neizravnih poreza zbog otplate vanjskog duga

Općine u FBiH traže više novca od neizravnih poreza zbog otplate vanjskog duga

Iz Saveza su objasnili kako bi postotak trebalo podignuti na 9,81% kako bi općine i gradovi imali dovoljnu razinu prihoda.

Lokalne zajednice u Federaciji BiH aktivno su krenule u proces traženja promjena fiskalne politike u entitetu kada je riječ o raspodjeli prihoda od poreza, kako neizravnih tako i određenih izravnih, a svoje zahtjeve pokušat će artikulirati kroz radnu skupinu za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Analiza Saveza

Upravo je nedavno u Tešnju održana sjednica Povjerenstva za ekonomski razvoj općina i gradova i financije Saveza općina i gradova FBiH na kojoj su bili, između ostalih, direktorica Saveza općina i gradova Vesna Travljanin, predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović, kao i načelnik Tešnja Suad Huskić, a tom prilikom Povjerenstvo je raspravljalo o trenutačnom stanju općinskih financija te je imalo priliku usuglasiti stavove članica Saveza po pitanju metodologije i načela raspodjele prihoda od neizravnih poreza.

Zaključeno je da su, uz već identificirane probleme prijenosa nadležnosti bez adekvatnih izvora financiranja, kao i vraćanja vanjskog duga, postojeći sustav raspodjele, kao i indikatori na kojima je zasnovan u upotrebi već 15 godina. U tom je kontekstu naglašeno kako je nužno naći nova načela kojima će se realnije uzeti u obzir rashodovne potrebe jedinica lokalne samouprave, a pritom se podsjetilo i na analizu koju je Savez ranije izradio i koja tretira problematiku pripadnosti javnih prihoda u ovom entitetu. U njoj se identificiraju izazovi kada je riječ o neizravnom vraćanju vanjskog duga od općina i gradova, ali u prijenosu nadležnosti bez alociranja adekvatnih izvora prihoda.

Općine i gradovi u FBiH generiraju svega 2,9% ukupnog vanjskog duga FBiH, ali kroz postojeći sustav raspodjele, u kojem se otplata vanjskog duga vrši ukupno za cijelu FBiH, neizravno vraćaju vanjski dug i drugih razina vlasti, istaknuto je iz Saveza. Stoga su predložili i novi model raspodjele sredstava od neizravnih poreza kojim bi se povećao ukupan iznos koji bi išao u proračun jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i gradova. Trenutačni udio lokalne razine je 8,42% u vertikalnoj raspodjeli prihoda od neizravnih poreza, a iz Saveza su objasnili kako bi taj postotak trebalo podignuti na 9,81% kako bi općine i gradovi imali dovoljnu razinu prihoda, odnosno bili kompenzirani za neizravno vraćanja vanjskog duga FBiH.

Zahtjevi općina

Halko Basarić, viši suradnik za financije u Savezu općina i gradova Federacije BiH, za Večernji list je potvrdio kako je Savez u ranijem razdoblju napravio više analiza koje se tiču financijske pozicije lokalne samouprave u sektoru javnih financija te se nametnuo zaključak kako je potrebno u vertikalnoj raspodjeli podignuti udio općinske razine. – To je potrebno napraviti jer kroz postojeći sustav raspodjele, a govorimo o neizravnim porezima, prvenstveno općine i gradovi vraćaju vanjski dug Federacije na neizravan način. Tako se prilikom raspodjele sredstava od neizravnih poreza, odnosno prije same raspodjele prema Federaciji, izdvoji dio za servisiranje vanjskog duga – objasnio je Basarić. Istodobno pojedine lokalne samouprave traže i drugačiju raspodjelu kada je riječ o porezu na dobit, pa su tako načelnici dvanaest općina Srednjobosanske županije izrazili nezadovoljstvo raspodjelom javnih prihoda, osobito poreza na dobit, koji, prema trenutačnim zakonskim odredbama, u potpunosti pripada županiji. Načelnik općine Kreševo Renato Pejak kazao je kako tvrtke iz ove općine generiraju značajnu dobit, a porez na dobit uopće se ne vraća u općinu. Objasnio je kako bi bili zadovoljni i kada bi se usvojilo rješenje kojim bi se za općine izdvojilo 20 posto od navedenoga poreza. Inače, pitanje pripadnosti javnih prihoda u Federaciji posljednjih je tjedana prilično aktualno, pri čemu treba podsjetiti kako je upravo jučer, a na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH imenovala radnu skupinu za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH čiji je cilj izrada metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH u skladu s ustavnim nadležnostima svih razina vlasti, poštujući načela transparentnosti, pravičnosti i ravnopravnosti, a koja će biti osnova za izradu novog propisa o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda u Federaciji.

OGLASI

Loading