Select Page

FHMZ: Narančasti meteoalarm na snazi cijeli ovaj tjedan

FHMZ: Narančasti meteoalarm na snazi cijeli ovaj tjedan

Federalni hidrometerološki zavod Bosne i Hercegovine ponovo je danas upalio narančasti metoelaram. Razlog su visoke dnevne temperature zraka. Narančasto upozorenje je na snazi od utorka 22. kolovoza pa sve do nedjelje 27. kolovoza i to na području cijele Bosne i Hercegovine.

Najavljuju se maksimalne temperature zraka između 33 i 40 °C, lokalno u sjevernim područjima Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 °C.

Budući da živa u termometru ovih dana pokazuje visoke temperature, važno je pridržavati se nekih preporuka. Velike vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasne ne samo za kronične bolesnike, malu djecu i druge rizične skupine, nego i za zdrave ljude. Stoga ne izlažite se nepotrebno suncu, ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate, bez obzira na stupanj aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ, izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu, jedite lako probavljivu hranu, prije ulaska u auto potrebno ga je rashladiti, koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima, neki su od savjeta Zavoda za javno zdrastvo Federacije Bosne i Hercegovine.

U utorak u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C.

U srijedu 23. kolovoza sunčano i vruće. Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U četvrtak 24. kolovoza sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake u središnjim i istočnim područjima Bosne može uvjetovati slabe lokalne pljuskove. Vjetar slab u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U petak 25. kolovoza sunčano i vruće. Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 °C.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading