Select Page

FOTO: Vukovi opet haraju Grudama

FOTO: Vukovi opet haraju Grudama

Rano jutros mještanin sela Ružići zatekao je stravičan prizor nedaleko svoje kuće. Vuk mu je odvukao, rastrgao i pojeo psa koji je bio vezan uz kuću. Ovo nije prvi put da vukovi posjećuju sela grudske općine. Slično se nedavno dogodilo također u Ružićima, kao i u Tihaljini.

Budući da se ovakvi prizori sve češće susreću u našem kraju o vuku i njegovim krvoločnim napadima na domaće životinje razgovarali smo s tajnikom HLU „Malič“ Grude gospodinom Emilom Jurčićom.

vuk.grude3_

Desetak napada na domaće životinje

Gospodin Jurčić, za portal Grude Online rekao je da se na području općine Grude godišnje zabilježi desetak napada vukova na domaće životinje, najčešće na pse bilo da je riječ o domaćim, lovačkim ili psima lutalicama. Ističe da je vuk jako mudra životinja koja osjeti ljudske mirise, nikada se ne vraća istim putem i sl., stoga ga je jako teško i ostrijeliti. U protekloj godini u lovnoj sekciji „Malič “ubijen je svega jedan vuk u Drinovcima, s tim da se treba uzeti u obzir da se vuk kod nas smatra štetočinom, stoga nije potrebno prijaviti njegov odstrijel. Svake godine na kraju lovne sezone HLU „Malič“ organizira hajke na štetočine, a gospodin Jurčić se ne sjeća da je proteklih godina u nekoj od hajki ustrijeljen vuk. Uspiješniji ulov bi zasigurno bio postavljanjem čeka jer je vuk najaktivniji iza ponoći.

vuk-grude1

Povećanju broja vukova na našem području pridonijela je gradnja autoceste kada su se vukovi zbog miniranja terena povukli u naše krajeve, a jedan od razloga je i taj da je vuk u susjednoj Republici Hrvatskoj zakonom zaštićena vrsta koja se ne smije loviti, pa su se onamo vukovi namnožili u velikom broju što je imalo za posljedicu migracije čopora u Hercegovinu.

pas1

Vuk je grabežljivac (predator) i potrebno mu je otprilike 5 kg mesa na dan. Radi lova, na dan može prijeći i 150 kilometara. Lov na Vuka u Bosni i Hercegovini dozvoljen je za mužjaka od 1. siječnja do 31. prosinca, za ženku i mlade od 1. sprnja do 28. veljače.

grude-online.com

OGLASI

Loading